Hlavní obsah

Festival dokumentů v Jihlavě bude poprvé desetidenní, zaměří se na seniory i na mladé

Jihlava

Festivalový autobus už křižuje ulice krajského města Vysočiny. To je jasné znamení, že se blíží 28. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Organizátoři se zaměřili na teenagery, dorazí i influenceři.

Jihlavské ulice už brázdí festivalový autobusVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

„Rádi bychom, aby si festival užilo co nejvíce lidí z Jihlavy i celé Vysočiny,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka o letošním ročníku. Ten se bude konat ve dnech 25. října až 3. listopadu.

Zásadní novinkou je, že bude o čtyři dny delší než dosud - potrvá celkem deset dní. Podařilo se to díky větší podpoře města, kraje i soukromého sektoru. Kromě celého týdne zahrne festival i dva víkendy a podle organizátorů nabídne návštěvníkům větší pohodlí hlavně díky většímu množství projekcí.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Ředitel jihlavského festivalu dokumentárních filmů Marek Hovorka představuje autobus se speciálním polepem.

„Letošní festival bude díky prodloužení a třeba i většímu množství repríz mnohem přístupnější pro všechny. Už několik let budujeme program pro děti a letos ještě více rozvíjíme spolupráci s teenagery, kteří si chystají vlastní program. Chceme také ještě více zapojit seniory a seniorky nebo lidi se zdravotními postiženími,“ prozradil Marek Hovorka.

Některá představení proto budou hlasitější. Nevidomí dostanou svého průvodce, který jim popíše děj na plátně. Naopak při projekcích pro rodiny s malými dětmi nebude sál zcela setmělý.

Lidem starším 65 let a také osobám se zdravotním handicapem nabízí Ji.hlava festivalovou akreditaci zdarma. vyřídit si ji mohou přes web nebo v informačním stánku na Masarykově náměstí. Organizátoři budou nabízet také nový typ zvýhodněných balíčků vstupenek, díky kterým bude možné se na vybrané projekce dostat snadněji – bez rezervace.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Speciální polep letošního festivalového autobusu vychází z plakátu na téma ostrovy.

Tvůrci se zaměřili na program pro děti a také pro dospívající a mladé dospělé.

„Jeho myšlenkou je nabídnout mladým poznání i zábavu v rámci témat, která je opravdu zajímají. Program vznikl v dialogu s dospívajícími a v první řadě se v něm zaměříme na rozvíjení gramotnosti v oblasti duševního zdraví, které vnímáme jako základní předpoklad společenské udržitelnosti,“ zmínil Václav Tintěra, dramaturg programu Ji.hlava dětem a Ji.hlava Vibes.

Mladí se mohou těšit třeba na workshopy, co dělat pro svoji digitální osobní pohodu nebo jak vyzrát nad vnitřním kritikem. Naplánovaná jsou také setkání s populárními influencery.

Propagace na kolech

Jihlavský primátor Petr Ryška (ODS) připomněl, že kromě vánočního trolejbusu nebo trolejbusu ke 100 letům základní umělecké školy bude mít propagaci na kolech i další velká jihlavská akce.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Mezinárodní festival dokumentárních filmů bude poprvé desetidenní, ukazuje Marek Hovorka.

Autobus s vizuálem na téma ostrovy bude jezdit tam, kde bude dopravní podnik potřebovat. „Tentokrát je to autobus, který může zajet i do okrajových částí města, kam nevedou troleje,“ zmínil šéf festivalu Marek Hovorka s tím, že na akreditaci je možné cestovat jihlavskou MHD zdarma.

Aktivity jihlavského festivalu, který loni promítal 357 snímků a naživo nebo online jej vidělo zhruba 90 tisíc diváků, představí také putovní výstava, kterou lidé uvidí na žďárském zámku, v kinech v Havlíčkově Brodě, Humpolci, Pelhřimově, Třešti, ale také v Univerzitním centru Telč nebo v jihlavském City Parku a nemocnici.

Děti proti válce bojují svým nezájmem. Ivan Ostrochovský natáčel v ukrajinském metru

SALON

Dokumentární festival Ji.hlava zná vítěze

Film
Související témata:
Marek Hovorka

Související články

Výběr článků

Načítám