Hlavní obsah

Do dražby jde vrcholné dílo Antonína Slavíčka. Může atakovat aukční rekord

Praha-Staré Město

Sběratelé tuzemského umění jsou v pozoru. Do aukce míří jedno z vrcholných děl českého impresionisty Antonína Slavíčka. Obraz nazvaný Zlatá ulička z roku 1906 bude k mání v neděli 22. září. Na předaukční výstavě je k vidění do pátku 20. září, dílo si můžete prohlédnout také ve videu Novinek.

Do dražby jde obraz Antonína Slavíčka za skoro 10 milionůVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

„Vyvolávací cena tohoto obrazu začíná na částce 9,9 milionu korun plus aukční přirážka. Odhadovaná cena se pohybuje mezi 14 až 18 miliony. Předpokládáme, že má obrovský investiční potenciál a může atakovat i dosavadní aukční rekord,“ myslí si Pavel Urban, sběratel umění a ředitel Galerie USTAR, která online aukci pořádá.

Dosud nejdražší Slavíčkovo dílo prodané v aukci stálo 18 milionů korun. Jeho práce se přitom na trhu s uměním objevují jen sporadicky. Zájem o aktuálně nabízený obraz mají především tuzemští sběratelé, měl by tak zůstat v Česku.

„Slavíčkova díla na trhu vždycky představovala investiční příležitost, jelikož zemřel ve čtyřiceti letech, tak nenamaloval těch významných obrazů tolik. Z převážné většiny jsou v galeriích a už za první republiky byly jeho obrazy velmi ceněné. Zlatá ulička byla v roce 1924 pojištěná na 40 tisíc korun, pro srovnání, v té době například Klimtovy olejomalby stály 25 tisíc korun,“ říká Urban.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Obraz draží galerie USTAR v Praze

Pastel Jana Zrzavého je k vidění poprvé za téměř sto let. Bude se dražit za více než tři miliony

Kultura

Koupeno továrníkem, zabaveno gestapem

„Tento olej na plátně vytvořený v roce 1906 o rozměrech 74 × 92,5 cm je nejen skvělým příkladem autorova osobitého stylu, ale i zásadním dílem v kontextu českého umění na přelomu 19. a 20. století,“ představuje ho ředitel pražské galerie.

Zajímavá je podle něj i jeho historie. Původně ho vlastnil obchodník s uměním Salvator Kominík, později se dostal do rukou Jindřicha Waldese.

„Byl to známý mecenáš umění, továrník a sběratel. Svou sbírku prakticky založil při vzniku československé republiky a první nákupy činil kolem roku 1918. Mělo to vlastenecký podtext, kupoval díla českých mistrů a stahoval je i ze zahraničí,“ vysvětluje Urban.

V roce 1939 mu však byla jeho obrazárna znárodněna, zabavena gestapem a posléze dlouhé roky deponována a vystavována v pražské Národní galerii. Po roce 1996 se vrátila zpět Waldesovým dědicům. Konkrétně obraz Zlatá ulička mohli lidé vidět nejen v Praze, ale také na výstavách ve Vídni, Moskvě, Varšavě či Šanghaji.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Antonín Slavíček

Nejznámější český krajinář

I když je Slavíček nejznámější český krajinář, do jeho tvorby proniklo hojně i hlavní město, v němž se narodil.

„Po umělecké stránce jsou právě ty pražské motivy těmi nejcennějšími díly, které vytvořil,“ dodává ředitel. Samotná Zlatá ulička na Pražském hradě ho zaujala svou historií, barvitostí, atmosférou i lidmi, kteří v ní tehdy žili a se kterými se autor osobně seznámil.

„Každý tah štětcem nese kus Slavíčkova uměleckého génia a jeho osobního vztahu k Praze. Obraz vytvořil až s osobitou citlivostí k atmosféře a barvám, které dokonale vyjadřují kouzlo a historický význam Zlaté uličky,“ hodnotí sběratel.

Celkem bude v nedělní online aukci draženo přes 130 položek, kromě Slavíčka to bude například olej na plátně s názvem Pařížský karneval od Šimona Tavíka či díla Julia Mařáka a Josefa Jíry.

Foto: Michaela Bartošová, Novinky

Obraz Antonína Slavíčka možná zamíří k aukčnímu rekordu.

Takto vypadá 200 milionů. Kokoschka se možná stane nejdražším obrazem prodaným na tuzemských aukcích

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám