Hlavní obsah

Živočichopis Bolka Polívky předvede slavného Valacha v mnoha podobách

Velkým třeskem neboli scénou vlastního zrození začíná nové autorské představení Bolka Polívky. Slavný Valach se už mnohokrát vytasil s originálními nápady. Jinak tomu nebude při světové premiéře představení Sága aneb Vizovský zázrak, kterým Polívka v pátek oficiálně zahájí pobyt na nové scéně jeho divadla, které se usadilo v Bílém domě v Brně.

Foto: Divadlo Bolka Polívky, David Novotný

Bolek Polívka v autorské inscenaci Sága aneb Vizovský zázrak

Článek

Inscenaci Polívka označuje jako úsměvný živočichopis. Podle vlastního scénáře hru rovněž režíruje a ztvární v ní nejen sám sebe v různém věku včetně batolete, ale také třeba své rodiče.

„Techniku hry bych označil za obklopené sólo. Tedy fakt, kdy na jevišti bude míň herců než bylo oslovených,“ uvedl herec s tím, že groteskní životopis, který je na pokraji karikatury, začíná už u dědečka Eugena.

A i když byl Bolek Polívka ke konkrétnímu předvedení tajuplný, je zřejmé, že se v inscenaci objeví i jeho manželka Marcela případně i další členové rodiny, i když to asi nebude pravidlem.

Bohumila Hrabala připomínají fotografie instalované na provázku

Divadlo

Odkaz na rodné Polívkovy Vizovice dává tušit, že Sága se stane návratem k počátku, rozvzpomínáním Bolka na Bolka, holdem jeho rodičům i zmapováním dosavadní cesty vedoucí přes nejrůznější úspěchy v kariéře i peripetie osobního života až k tušeným branám, které se pozvolna otevírají…

„Moji přátelé, ochotníci z Vizovic, mi kdysi dávno s hrdostí oznamovali, že chystají nové představení, které se bude jmenovat Vizovický zázrak. Zažertoval jsem: ‚To je o mně?‘ Teď se mi ten název hodí,“ říká Bolek Polívka.

„Podtitul Ságy zní ‚obklopené sólo‘, což má svůj význam. Nicméně přinejmenším až do prvního uvedení, ale i co nejdéle poté bychom rádi další podrobnosti udrželi v tajnosti, abychom nepřipravili diváky o překvapení,“ objasňuje, proč inscenaci rovněž charakterizuje jako výpravnou s početným hereckým obsazením, nebo bez něj.

Foto: Divadlo Bolka Polívky, David Novotný

Polívka v autorské inscenaci představí blízké i sebe nejen jako klaun

„Klauni jsou, podobně jako poezie, svého druhu uměleckým vrcholem průniku do komických hrůz života. Čechov na to potřebuje celé drama, Bolkovi Polívkovi stačí ruce, nohy, trup a především hlava nadaná vidět celý svět v kapce poetického humoru,“ připojuje svůj pohled na nový projekt dramaturg Divadla Bolka Polívky Vladimír Procházka.

Autorkou kostýmů je brněnská výtvarnice Sylva Zimula Hanáková, hudbu složil David Rotter, scéna je dílem Jaroslava Milfajta.

V předpremiéře uvede Divadlo Bolka Polívky Ságu aneb Vizovský zázrak ve čtvrtek 11. dubna, světová premiéra bude následovat o den později, v pátek.

Bolek Polívka: Herectví je jako dětská hra

Móda a kosmetika

8× v hlavní úloze. Když je rozhovor opravdu dialogem

Kultura
Související témata:
Divadelní hra Sága aneb Vizovský zázrak

Výběr článků

Načítám