Hlavní obsah

Vozíčkáři se v Horáckém divadle dostanou už i do lóže. Jako první uvidí Hrozny hněvu

Jihlava

Horácké divadlo Jihlava je po letní pauze zpátky. Jediná profesionální scéna na Vysočině chystá na sobotu první premiéru své pětaosmdesáté sezony – drama Hrozny hněvu. A půjde o vůbec první divadelní uvedení světoznámého románu Johna Steinbecka na českých jevištích. Adaptaci připravila výrazná tvář nastupující generace režisérů Ondřej Štefaňák.

Foto: Igor Stančík

Start nové sezony. Horácké divadlo Jihlava chystá na sobotu premiéru dramatu Hrozny hněvu.

Článek

Vedení divadla připravilo řadu novinek. Jednou z nejvýznamnějších změn je vybudování tří bezbariérových lóží pro diváky na invalidním vozíku. Pro ně je nyní připraveno devět míst. I proto má letošní sezona podtitul „Adaptuj se!“.

„Z nově vybudovaných lóží na Velké scéně mám velkou radost, naším cílem je, aby se úplně každý divák cítil v Horáckém divadle vítán a měl možnost si plně a komfortně užít všechna naše představení,“ říká ředitel Ondrej Remiáš.

Foto: Igor Stančík

Novou tváří Horáckého divadla je také čerstvý absolvent DAMU Matěj Polák.

Přes léto také obvykle dochází ke změnám v souboru. Nováčkem je Kamila Zetelová, kterou ale mohli diváci vidět už v hlavní roli v inscenaci Paní Bovaryová. Novou tváří je také čerstvý absolvent DAMU Matěj Polák, jehož diváci uvidí hned v první inscenaci nové sezony Hrozny hněvu v roli Al Joada. Soubor pro děti a mladé publikum posílil Pavel Socha.

Naopak stálé angažmá v HDJ opustil po letech Lukáš Matěj, s divadlem však bude i nadále spolupracovat. Chystá se také na moderování galavečera Horác, který je v programu 8. listopadu.

Foto: Igor Stančík

Horácké divadlo chystá na sobotu premiéru dramatu Hrozny hněvu.

Oficiální zahájení sezony chystá vedení divadla na 14. září od 16.00. Akci zahájí taneční vystoupení skupiny Nart dance school. „Uvnitř divadla čeká návštěvníky program s názvem ‚zaHRAj si 85. divadelní sezonu‘, naše divadlo se na pár hodin promění ve speciální kasino, ve kterém se pouze vyhrává, a žádný návštěvník neodejde s prázdnou,“ uvedla mluvčí divadla Ruth Denčevová.

Vrcholem dne však bude premiéra dramatu Hrozny hněvu. Dalšími novými tituly bude ledově mrazivá dokukomedie Dukla, komedie podle skutečné události Nikdy jsem nebyla tak šťastná (jako když jsem tolik utrácela), tragédie o touze Faust a westernový muzikál Limonádový Joe.

Prvním představením na klubové scéně bude 21. září láskyplně naštvaný stand-up nejen o mateřství s názvem Nasraná máma.

Zemřel divadelník Miloš Stránský

Kultura

RECENZE: Hekuba jako pocta herecké profesi

Divadlo
Související témata:
Horácké divadlo Jihlava

Související články

Zemřel divadelník Miloš Stránský

V neděli 10. září zesnul po dlouhé nemoci ve věku 85 let herec, režisér a divadelní ředitel Miloš Stránský. Ve středu to na svých stránkách uvedlo Horácké ...

Výběr článků

Načítám