Hlavní obsah

Vizovice – rodný kraj, kam by se Bolek Polívka chtěl vracet častěji

Do rodných Vizovic na Valašsku se chce častěji vracet český herec, komik a scenárista Bolek Polívka. Na východě Moravy chce svým nejmladším ratolestem přiblížit své dětství a první zážitky.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Herec a komik Bolek Polívka na Zlín Film Festivalu

Článek

V posledních letech se přitom kromě hraní na Zlínsko příliš nedostával.

„Teď naposled jsem ve Vizovicích byl asi před dvěma měsíci. Už tam ale nikoho nemám, vlastně jen hrobku. Jednou se mi stalo, že jsem se domluvil s kameníkem, aby na náhrobku upravil ve zlatě písmo. Přišel jsem v domluvený čas na hřbitov a u hrobu byl vzkaz: ‚Bolku, nestihl jsem to na patnáctou, sejdeme se v patnáct třicet u vašeho hrobu. Kameník Sekyra.‘ Tak jsem se i trochu lekl,“ pousmál se Bolek Polívka.

Foto: Divadlo Bolka Polívky, David Novotný

Polívka Sága

Čas na své rodné město si nyní ale chce konečně udělat. „S nejmenšími dětmi jsme si slíbili, že budeme do Vizovic jezdit častěji. Je dobré se vracet na místa, kde člověk zrál a kde prožil něco poprvé. A mé děti taky baví poznávat zázemí svého taty,“ vysvětlil herec.

Bolek Polívka je otcem šesti dětí, tří dcer a tří synů. Matkou nejstarší dcery Kamily je Stanislava Polívková, mladší Anna se narodila do manželství s herečkou Evelynou Steimarovou.

Vladimír Polívka je synem francouzské herečky Chantal Poullain. Od roku 2020 je manželkou Bolka Polívky Marcela Polívková. Společně mají dva syny, Jana Boleslava a Františka Antonína, a dceru Marianu.

Ocenění za mimořádný přínos

Minulý týden se Bolek Polívka dočkal významného ocenění na letošním 64. ročníku Zlín Film Festivalu. Od prezidenta filmové přehlídky Čestmíra Vančury převzal Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.

Živočichopis Bolka Polívky předvede slavného Valacha v mnoha podobách

Divadlo

„Je to pro mě velká pocta. Už jsem si myslel, že jak ocenění nedávno dostal Čmaňa (Pavel Zedníček), že mu ho teď vzali, aby ho mohli dát mně. On je Zlíňák a já Vizovjan, o to je to pro nás cennější,“ sdělil s úsměvem Polívka.

Před obecenstvem pak při závěrečném galavečeru k ocenění dodal: „Jsem rád, že jsem dostal cenu zrovna tady. Jsem potomek vizovických ochotníků a dotáhl jsem to až sem, do Zlína. Doma to vždycky není lehké,“ rozesmála publikum herecká legenda. „Děkuji za potlesk. Budu si ho pamatovat,“ dodal ještě Polívka.

Krysáci hodně pobavili

Dodnes podle svých slov rád vzpomíná na spolupráci s filmovým štábem večerníčkového seriálu Krysáci. „Krysákama jsme se hodně pobavili. Dělalo se to tady ve Zlíně. Je to vynalézavé, je tam humor, je to o přátelství mezi nimi a taky se to odehrává na pozoruhodném místě, což je smetiště u Vizovic,“ uvedl Polívka.

Bolek Polívka má za sebou bohatou kariéru plnou výrazných rolí v českých filmech, pohádkách, televizních seriálech i v divadelních hrách, jako byly například Největší dar, Princ Mamánek, Anděl páně 2, Tři bratři nebo Gump – pes, který naučil lidi žít. Je držitelem dvou Českých lvů.

RECENZE: Další Gump je poučný i sebestředný

Film
Související témata:
Ocenění Zlatý střevíček

Výběr článků

Načítám