Hlavní obsah

RECENZE: Jen dva prstíčky tam strčíme

Britský dramatik Peter Quilter je na české scéně známý hrami, které diváky baví a hercům nabízejí skvělé příležitosti. Ať už je to komedie Je úchvatná o nejhorší zpěvačce všech dob Florence Foster Jenkinsové, melodrama Na konci duhy o závěru života Judy Garlandové či momentálně hraný Vejšlap v Divadle Ungelt.

Foto: Komorní Kalich

Jiří Langmajer a Petra Hřebíčková jsou protagonisty komedie V závěji.

Článek

Komorní Kalich přichází s další Quilterovou hrou V závěji z roku 2020, která reagovala na povinnou izolaci lidí v době koronavirové pandemie.

Je založena na jediné, ale divadelně účinné situaci: do domu staromládeneckého samotáře Patricka vtrhne excentrická Judith pod záminkou zapůjčení pár vajec.

Foto: Komorní kalich

Staromládeneckému Patrickovi přináší návštěva Judith nečekaně nové situace.

Její příchod připomíná pohádkové jeskyňky slibující, že jen dva prstíčky tam strčíme a hned zase půjdeme. Jenže ona se v jeho domácnosti usadí a odmítá ji opustit. A když Patrick ze zoufalství zavolá na policii, dozví se, že ji má ponechat v domě, neboť z důvodů sněhové vánice je přece zákaz vycházení.

RECENZE: Šarlatán jako pestrý žánrový obrázek

Divadlo

Dialogy nesourodé dvojice jsou dobře napsané. Zdrojem diváckého pobavení je především Patrickovo marné úsilí zbavit se nevítané návštěvy.

Až druhá polovina přináší hlubší nahlédnutí do skrývaného soukromí a rodícího se vztahu dvou osamělých bytostí.

Foto: Komorní Kalich

Petra Hřebíčková předvádí v postavě Judit excelentní komediální kreaci.

Jiří Langmajer a Petra Hřebíčková jsou zkušenými partnery před filmovou kamerou, ale na jevišti se potkávají poprvé. A je to šťastné setkání. Langmajer si diváky získává od prvních minut, kdy bezeslovně, jen očima, mimikou a střídmou gestikou vyjadřuje hloubku Patrickova rozhořčení, Petra Hřebíčková naplňuje Judith nezměrnou energií a bezprostředností, s níž se v cizím prostředí rychle zabydluje.

Vděčný humor plyne i z Patrickova postupného přebírání Judithina slovníku a rostoucího okouzlení z její přítomnosti. V závěji není nic víc než dobře napsaná komedie s výbornými hereckými výkony. A to stačí na příjemně strávený večer.

Peter Quilter: V závěji
Překlad: Pavel Dominik, režie: Jakub Nvota, scéna: Pavol Andraško, kostýmy: Katarína Hollá. Česká premiéra 18. října v Komorním Kalichu, Praha
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Romeo a Julie o střetu generací

Divadlo

RECENZE: Zábavné pánské účtování

Divadlo
Související témata:

Výběr článků

Načítám