Hlavní obsah

RECENZE: Běžkařská groteska o kamarádství

Po trase tradičního běžkařského závodu Jizerská padesátka se mohou vydat diváci nové inscenace Do stopy! libereckého Naivního divadla. Je završením volné trilogie titulů na sportovní náměty, kterou započala Pohádka o Raškovi (2008) a po deseti letech na ni navázala Pohádka o Liazce téhož inscenačního týmu v čele s režisérem Martinem Tichým.

Foto: Roman Dobeš

Věrohodně vypadající sjezd na trati: zleva Petr Štěpánek, Antonín Týmal a Veronika Khomová

Článek

Na dobrodružný závod napříč Jizerskými horami se vydávají čtyři protagonisté: favorit na vítěze zvaný Král oslňující okolí úsměvy i klasickým stylem (Adam Kubišta) a tři zástupci amatérské většiny – liberecký milovník Jizerek (Petr Štěpánek), bodrý Moravák s beranicí a archaickým ruksakem, v němž skrývá užitečná překvapení, (Antonín Týmal) a sličná slečna mapující svou běžeckou misi selfíčky (Veronika Khomová).

A ještě je tu bláznivá dvojice organizátorů (Marek Sýkora a Kristýna Trojanová) a kontrolor stylu (Petr Jelínek).

Foto: Roman Dobeš

O akční situace není v inscenaci nouze. Petr Štěpánek, Antonín Týmal a Veronika Khomová

Inscenaci si užijí asi nejvíc ti, kdo milují běžky (a nemusí to být jen účastníci Jizerské padesátky). Potkají se v ní s mnoha známými situacemi, od zapletení se do běžek souseda přes ztrátu jedné lyže až po utopení se v mlze, která Jizerky tak ráda navštěvuje.

Vtipná scénografie vyrobená kompletně ze starých běžek od štědrých dárců a polštáře nahrazujícího sněhovou nadílku doplňují fotografie či záběry z Jizerské padesátky.

RECENZE: Zábavné pánské účtování

Divadlo

V inscenaci se téměř nemluví, herec Filip Homola ale z vyvýšeného prostoru pro kapelu komentuje dění na scéně a sděluje divákům o závodu ledacos zajímavého.

A všichni si nakonec odnesou poučení, že nejcennější medailí je překonání sebe sama a navázaná přátelství.

Foto: Roman Dobeš

Závodník zvaný Král (Adam Kubišta) v cíli závodu. Zleva organizátoři (Kristýna Trojanová a Marek Sýkora)

Do stopy! je příjemná groteska s dobře vystavěnými gagy, což ocení hlavně dětské publikum (od pěti let výše), ale na své si přijdou i dospělí.

Jen je škoda, že v inscenaci nezbyl prostor pro loutky (s výjimkou nevyužitého plyšového psího spřežení), které v předchozích dvou inscenacích nechyběly. Určitě by dodaly zimnímu běhu další hravý rozměr.

Tomáš Syrovátka, Martin Tichý a kolektiv: Do stopy!
Režie: Martin Tichý, výprava: Kamil Bělohlávek, hudba: Kung-Fuciu5. Večerní premiéra 4. října v Naivním divadle, Liberec
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Romeo a Julie o střetu generací

Divadlo

RECENZE: Poslední cesta nemusí být jen smutná

Divadlo
Související témata:
Naivní divadlo Liberec

Výběr článků

Načítám