Hlavní obsah

Prodaná nevěsta na brněnský způsob

Úžasné kostýmy v rozjásaných barvách. Dechberoucí muzika, samozřejmě předvedená živou kapelou se čtrnácti hráči na ochozu nad pódiem. Hudba, která se odtud doširoka rozeznívá, je alespoň v podvědomí známá snad každému. A pak taky trochu legrace, vtipů a někdy i ironie, která může tu a tam jít i do vlastních hereckých řad.

Foto: MdB - Tino Kratochvil

Prodaná nevěsta se představí v originální „brněnské“ verzi na letní scéně pod Petrovem

Článek

I tak se může ve stručnosti charakterizovat představení Proč bychom se netěšili na Smetanu, kterým ve světové premiéře otevřelo v neděli (9. června) letošní působení na letní scéně Biskupského dvora Městské divadlo Brno.

To rok co rok na „Biskupák“ vedle jiné, již během sezony předváděné tvorby připravuje autorskou inscenaci, která - jak už je u tohoto divadla zvykem - přináší obvykle nejvíce legraci. Hranou i zpívanou. Nejinak tomu bude v představení, o kterém režisér Igor Ondříček tvrdí, že nebylo stvořeno záměrně k výročí narození Bedřicha Smetany, ale že to „tak prostě vyšlo a nám to vyhovuje“.

Foto: MdB - Tino Kratochvil

V inscenaci Proč bychom se netěšili na Smetanu se jako Kecal předvede Aleš Slanina

Dávno zapomenutá fraška

Inscenaci tvoří dvě části. První je jednoaktová dávno zapomenutá fraška Proč bychom se netěšili, kterou s heslem Na zdar důstojného národního divadla v Brně napsal Vilém Ferdinand Černický v roce 1883. V době, kdy se česky mluvící Brno snažilo vehementně konkurovat německému divadelnictví.

Ústecký kraj se mění na ráj filmařů

Film

„Tento roztomilý dramatický kousek ležel v archivech až do letoška, kdy si v souvislosti s Rokem české hudby připomínáme dvě stě let od narození Bedřicha Smetany. V souvislosti s tímto výročím se napříč českou divadelní sítí objevují různá nová zpracování Smetanových oper a Prodaná nevěsta je samozřejmě na špici tohoto zájmu. I my jsme se rozhodli uvést tento signifikantní kousek české divadelní tradice. Ovšem bude to Prodaná nevěsta po našem,“ vysvětluje dramaturgyně a s Igorem Ondříčkem i spoluautorka úpravy Klára Latzková.

Foto: MdB - Tino Kratochvil

V „Prodance“ na brněnský způsob nechybí ani oblíbená taneční vystoupení se zpěvy

Děj se odehrává na statku u Brna, kde ochotníci připravují oblíbenou operu, ale přijdou o jednoho ze sólistů a musejí hledat náhradu za Jeníka. A proto Prodanku zkoušejí bez hlavního tenoristy, což včetně dějové zápletky vycházející z rodinných vztahů přinese řadu komických momentů v předvedení opery.

Ta se ovšem na Biskupáku odehraje namísto tří hodin jen v padesáti minutách. I tento čas však bude podle tvůrců stačit, aby diváci odešli naplnění muzikou a zpěvy, které máme všichni rádi, jako by byli na opeře celé.

Hudbu nastudoval a orchestr bude dirigovat Matěj Voda, scénu vytvořil Jaroslav Milfajt, kostýmy Roman Šolc, choreografii nastudovali Hana Kubinová a Martin Pacek.

Foto: MdB - Tino Kratochvil

Lucie Bergerová (vlevo), Andrea Zelová a Libor Matouš v premiérové Inscenaci Proč bychom se netěšili na Smetanu

Městské divadlo bude na Biskupském dvoře hrát až do 14. července. K vidění zde budou představení Lakomec, Noc na Karlštejně, Cyrano z Bergeracu, Eliška Rejčka, v loňské premiéře uvedený Krokodýl ze Svratky aneb Mozart v Brně - derniéru zde bude mít pohádka O statečném kováři.

RECENZE: Česká opera v Ostravě, Olomouci a Plzni

Divadlo

RECENZE: Prodaná nevěsta v Hlaholu má srdce i vtip

Divadlo

Výběr článků

Načítám