Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Janem Schmidem proběhne 13. června v pražských Strašnicích

Poslední rozloučení s režisérem a hercem Janem Schmidem se uskuteční ve čtvrtek 13. června od 14:00 ve velké obřadní síni krematoria v pražských Strašnicích. Uvedlo to Studio Ypsilon, které Schmid zakládal a dlouhodobě vedl. Obřad bude přístupný veřejnosti.

Foto: Petr Horník, Novinky

Herec a režisér Jan Schmid

Článek

Jan Schmid zemřel 3. června ve věku 87 let po dlouhé nemoci. Jeho výjimečnou kariéru spojenou s Ypsilonkou, jak se tradičně scéně říká, od minulého týdne připomíná také kondolenční kniha, kde na něj může veřejnost zavzpomínat.

Oblíbený režisér se prosadil také před televizní kamerou. I když v menších rolích, zanechal výraznou stopu také ve světě filmů a seriálů.

Ypsilonka na Schmida zavzpomínala také minulý čtvrtek, při světové premiéře hry Milana Uhdeho Nanebevzetí doktora Fausta v režii Juraje Nvoty. Zesnulého zakladatele připomněli přítomní minutou ticha.

Jan Schmid (14. června 1936, Tábor – 3. června 2024, Praha)

  • Vyučil se malířem skla. Následovala Střední průmyslová škola v Železném Brodě a UMPRUM v Praze.
  • Od roku 1961 působil jako výtvarník a režisér v Severočeském loutkovém divadle (v pozdějším Naivním divadle) v Liberci. V roce 1963 založil experimentální soubor, který se od roku 1964 nazývá Studio Ypsilon a od roku 1978 působí v Praze.
  • Kromě mateřského divadla příležitostně hostoval jakožto režisér i v jiných divadlech, mimo jiné v Národním divadle. Působil také v České televizi a Českém rozhlase.
  • Od roku 1975 vyučoval na katedře loutkářství DAMU, od roku 1990 vyučoval na katedře alternativního a loutkového divadla. V roce 1994 se habilitoval jako docent, v roce 2003 byl jmenován profesorem.
  • 25. března 2017 získal Thálii za mimořádný umělecký přínos českému divadlu. V roce 2018 obdržel také Státní cenu Ministerstva kultury ČR za přínos divadlu, v roce 2020 Cenu Genia smíchu a v roce 2022 Poctu hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v oblasti divadelního umění.

Zemřel Jan Schmid

Divadlo

FOTO: Divadlo Ypsilon slaví 60 let

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám