Hlavní obsah

Poslední Hamlet s Jaroslavem Pleslem

Na posledních sedm představení se od úterka vrací na scénu pražského Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí (HAMU) Shakespearův Hamlet s Jaroslavem Pleslem v titulní roli. Inscenace měla premiéru v červnu 2017 a v repertoáru Letních shakespearovských slavností se udržela sedm sezon.

Foto: Viktor Kronbauer

Zleva Hamlet (Jaroslav Plesl), Gertruda (Lenka Vlasáková) a Claudius (Hynek Čermák) jsou tři nejdůležitější postavy Vajdičkovy inscenace.

Článek

Představení 1. srpna bude beneficí pro Centrum Paraple. Výtěžek z prodeje charitativního vstupného podpoří činnost organizace, která již třicet let vrací lidi s poškozením míchy do aktivního života.

Hamlet patří k nejznámějším hrám světové dramatiky. Přesto ho překladatel a znalec Shakespearova díla Martin Hilský pokládá za hru plnou tajemství: „Má osobní zkušenost je ta, že čím více se člověk snaží tuto hru poznat, tím více nových věcí se o ní dozvídá. Je to jako s těmi závoji: Když zvednete první, najdete pod ním další a zase další, a tak to jde dál. Možná význam Hamleta spočívá právě v procesu postupného, nikdy nekončícího odkrývání jeho významů.“

Každá doba a každý tvůrce hledá v Hamletovi své téma. Hra má rovinu politickou i rodinnou a lze ji vnímat i jako první anglickou detektivku, v níž je třeba dokázat, kdo je vrahem Hamletova otce, ačkoli ho hned na začátku označí duch zavražděného krále.

RECENZE: Marná lásky snaha - opulentní hra se slovy i city

Divadlo

Právě na tento fakt a na rodinné vazby klade důraz inscenace režiséra Michala Vajdičky, která text silně redukuje a nechává vyznít jen podstatné vztahy postav. V centru dění se pohybují Hamlet, jeho matka, královna Gertruda, a její druhý manžel, král Claudius.

Jaroslav Plesl se v této inscenaci potkává s Hamletem již podruhé, poprvé ho vytvořil na scéně svého domovského Dejvického divadla v Praze. Není to role, po které toužil, ale ke hře i postavě cítí velký respekt.

„V Hamletovi jsou téměř všechny vztahy, které vás napadnou, od rodinných přes milostné až po přátelství. A čím déle se Hamletem zabývám, tím více v něm nalézám a tím ho mám radši,“ říká.

Claudia hraje Hynek Čermák a tvrdí o něm, že ho vede velká ctižádost, touha po moci, ale také vztah ke Gertrudě. „Má ji opravdu rád, ať už je to láska, nebo sexuální přitažlivost. Gertruda v naší inscenaci je totiž velmi krásná žena,“ tvrdí.

Gertrudu ztvárňuje Lenka Vlasáková jako čistou bytost, pro niž je nejdůležitější její syn Hamlet.

Po sedmi letech se inscenace blíží ke svému závěru. Ale diváci Letních shakespearovských slavností se mohou těšit i na Hamleta ve vícejazyčné inscenaci režiséra Guye Robertse. Kromě členů jeho Prague Shakespeare Company se na ní podílejí i herci německé Bremer Shakespeare Company a Oděského akademického ukrajinského hudebně-dramatického divadla Vasyla Vasylka.

Na Pražském hradě bude k vidění 23. srpna a Hamletů na scéně nabídne hned několik.

Jaroslav Plesl: Práce je můj život. Naprosto a beze zbytku mě naplňuje

Móda a kosmetika

RECENZE: Kdo se bojí své vlastní tolerance?

Divadlo

Výběr článků

Načítám