Hlavní obsah

Na Karlštejn za muzikálem, do Brna za baletem, na Hrad za Hamletem. Letní divadelní sezona jede naplno

Přestože již začaly divadelní prázdniny, neznamená to, že milovníci Thálie (divadelní cena) musí držet půst. V posledních letech začíná už v červnu sezona letních divadelních produkcí, která přináší neopakovatelné zážitky z divadla pod širým nebem. A příležitostí je opravdu hodně.

Foto: Michal Hladík

K letní atmosféře patří neodmyslitelně Rozmarné léto v podání divadelního spolku Kašpar. Miroslav Hanuš jako Antonín Důra

Článek

Sázkou na jistotu jsou festivaly s dlouholetou tradicí jako Letní shakespearovské slavnosti, jejichž inscenace se hrají v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě.

Letošní sezonu otevřela komedie Marná lásky snaha, ale na repertoár se vrátí i řada starších produkcí.

Naposledy se letos diváci mohou potkat začátkem srpna na nádvoří HAMU s Hamletem v podání herce Jaroslava Plesla, který se hraje od roku 2017. A letos přibude i Hamlet v originální verzi v produkci Prague Shakespeare Company s Karlem Heřmánkem ml. v titulní roli.

RECENZE: Čerti řádí na Kunětické hoře

Divadlo

Bohatý program nabízí Prima Hvězdné léto pod Žižkovskou věží. Kromě inscenací Divadla Kalich jsou to i hostující představení a koncerty. Letos to jsou kromě Tomáše Kluse a Jarka Nohavici i Melody Makers s exkluzivním programem pro letní scénu a také s koncertem Nebe na zemi, kde jsou protagonisty Ondřej Havelka a Adam Plachetka.

Hudební zážitek slibuje 19. července i Velký muzikálový večer Divadla Kalich vytvořený speciálně ke čtvrtstoletí vzniku této scény.

Dvacet let existence slaví Letní Ungelt na hradčanském Novém Světě. „Kulaté narozeniny jsme se rozhodli pojmout ve velkém. Nadělili jsme si nové zastřešené hlediště, které divákům zaručí komfortní proudění čerstvého vzduchu a zároveň je ochrání před kapkami letních přeháněk. Na Letní scéně uvedeme celý náš repertoár. Navíc se mohou diváci těšit na oblíbené hry se Simonou Stašovou,“ slibuje majitel a principál Ungeltu Milan Hein.

Václav Kopta o Letních shakespearovských slavnostechVideo: Marek Tereba, Novinky

Jednadvacátý ročník Metropolitního léta hereckých osobností pořádá Studio DVA na svých scénách na Vyšehradě, v Holešovicích, mimo Prahu pak na Tvrzi Divice a ve Vítězné nedaleko Dvora Králové nad Labem.

Kromě muzikálu Starci na chmelu a loňských novinek Chlapi sobě a Bez roucha nabízí premiérové tituly Pitevna a Judy. Posedmé se pak v srpnu na pražské scéně Studia DVA objeví i Léto slovenských hvězd.

Herečka Taťjana Medvecká: Komedie mě vždycky bavily

Kultura

K létu ale patří i divadlo na ulici. V Praze se můžete od 10. do 16. července potkat s produkcemi 16. ročníku festivalu pouličního divadla Za dveřmi v Holešovické tržnici, na Mariánském náměstí a nově také na dvoře holešovického Holportu.

Připraveny jsou české i zahraniční pouliční show, interaktivní představení, loutky, výtvarné i pohybové workshopy, živá hudba a další atrakce.

Třikrát Noc na Karlštejně

Na své si v létě přijdou milovníci muzikálu Noc na Karlštejně. Přímo na hrad Karlštejn se vrací inscenace, v níž hrají Daniel Bambas, Hana Holišová, Marie Křížová, Pavel Vítek, Jan Kříž či Miloslav Mejzlík. Na karlštejnském nádvoří bude k vidění až do 24. srpna.

Noc na Karlštejně mohou diváci navštívit od 24. do 28. července i na zámku Lednice. A to v inscenaci s Petrem Štěpánkem, Markem Vašutem, Monikou Absolonovou, Kateřinou Brožovou, Sabinou Laurinovou či Marianem Vojtkem v hlavních rolích.

Foto: archiv MDB

Atmosféru letních divadelních představení umocňuje prostředí. Snímek je z inscenace Noci na Karlštejně v brněnském Biskupském dvoře

V témže nastudování se muzikál bude hrát začátkem srpna i na zámku na Zbraslavi. A do třetice oblíbený muzikál uvádělo do 14. července ve svém vlastním nastudování s Petrem Štěpánkem, Hanou Holišovou nebo Ivanou Vaňkovou, Zdeňkem Junákem, Janem Mazákem a dalšími brněnskými hvězdami Městské divadlo Brno.

V létě hraje i Národní divadlo Brno. Léto s operou na Špilberku zahájila inscenace Carmen, na závěr srpna zde uvede operní soubor Prodanou nevěstu (30. 8.) a Verdiho La traviatu (31. 8.).

Baletní soubor hraje na scéně v Biskupském dvoře od 17. do 21. července Prokofjevovu klasiku Romeo a Julie a Baletní koktejl, který v sobě slučuje jak klasickou baletní techniku, tak i moderní choreografie, mimo jiné v titulu Gnawa, inspirovaném marockým folklorem.

A komu se stýská po opeře, ten se může vydat třeba 8. srpna na zámek Kačina na Prodanou nevěstu v produkci Opera lidem. V komorní verzi Smetanovy opery Mařenku zpívá Tereza Mátlová nebo Bronislava Smržová, v roli Kecala se diváci mohou těšit na Daniela Hůlku.

Na hrady a zámky za divadlem

K letní klasice patří kouzelná atmosféra představení na Otáčivém hledišti zámku v Českém Krumlově v podání souborů Jihočeského divadla z Českých Budějovic. V červenci je na repertoáru komedie Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) a rodinné představení Úplně celá česká historie, provádějící hravým způsobem českými dějinami.

Od 26. července se k divákům vrátí loňská premiéra tanečně-výtvarné kompozice Egon Schiele – Autoportrét a v srpnu pak i muzikál Divotvorný hrnec s nestárnoucími melodiemi a hravými dialogy v úpravě dvojice Voskovec a Werich.

Foto: Pavel Hejný

Taneční i výtvarný zážitek přináší inscenace Egon Schiele – Autoportrét na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově

Na tvrzi Vlksice, hradu Pořešíně, v Housově mlýně v Táboře, na romantickém hradu Kašperk a na dalších místech uvádí letní verze svých inscenací tradičně divadelní spolek Kašpar.

I letos to jsou Shakespearovy hry Romeo a Julie, Macbeth či Král Lear, ale také semaforské písničky v inscenaci Jonáš a tingl-tangl nebo Vančurovo Rozmarné léto.

Divadelní představení od činoher přes muzikály až po pohádky nabízí v létě i mnoho dalších hradů a zámků – v Třeboni, Opočně, Hluboké nad Vltavou, Ploskovicích, v Hospitálu na Kuksu a na řadě dalších míst.

Jak je patrné i z této malé ochutnávky, tak i během letních měsíců se mají milovníci divadla na co těšit.

RECENZE: Marná lásky snaha - opulentní hra se slovy i city

Divadlo

„Scéna pod širým nebem je nevyzpytatelná a neúprosná. Ale když se sejde parta lidí, kteří si navzájem sedí a jsou schopni vnést na jeviště hravost a radost, vytvoří se jedinečná atmosféra, která se přenáší na diváky,“ říká o letních produkcích režisér Martin Kukučka, jehož inscenace Shakespearovy Bouře, nastudovaná s Lukášem Trpišovským, se i letos objeví na Pražském hradě v rámci Letních shakespearovských slavností.

Šalda by se za Liberec nestyděl

Divadlo

RECENZE: Vítejte v tančírně Paradise

Divadlo
Související témata:

Výběr článků

Načítám