Hlavní obsah

Na jevišti až do rána a sžívání se s kostýmy. S kamerou jsme byli při noční zkoušce shakespearovských slavností

Tento týden se v rámci Letních shakespearovských slavností v premiéře představuje hra Marná lásky snaha. Poslední chvíle před premiérou byly pro celý tým náročné, zkoušelo se po nocích a herci si také poprvé oblékli kostýmy. Jak taková noční zkouška v areálu Pražského hradu probíhala, jsme se byli podívat s kamerou.

Kostýmní zkouška shakespearovské slavnostiVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Atmosféra před premiérou jako by se dala v prostorách Starého purkrabství Pražského hradu krájet, i přesto jsou ale herci i celý tvůrčí tým dobře naladěni a plni očekávání. Po několika měsících zkoušení mají „den D“ před sebou.

Filip Březina: Žít půl roku před kamerou s rakovinou bylo těžké

Móda a kosmetika

„Můj prvotní pocit je teď únava,“ prozradil Novinkám režisér představení Filip Nuckolls. „Je to ale už vcelku šťastná a spokojená únava. Bylo to těžké zkoušení, hlavně samozřejmě večery na Hradě do čtyř do rána. Člověk na to není moc zvyklý na tento upírský způsob života, ale to prostředí je tak kouzelné, že to byl takový benefit,“ dodal.

„S obsazením jsem naprosto spokojen,“ pochvaloval si Nuckolls. „Ta parta je tak skvěle dostředná a jde spolu, že to je to hlavní u té alžbětinské komedie, aby ta energie, která z nich jde, byla ryze optimistická,“ dodal.

Foto: Novinky

Francouzská královna v podání Anny Fialové s Boyetem v jehož roli se alternuje Jiří Vyorálek s Václavem Koptou.

V komedii Marná lásky snaha se v roli krále navarského představuje také Filip Březina, který získal diváckou popularitu v televizním seriálu Smysl pro tumor. Francouzskou princeznu hraje Anna Fialová. V dalších rolích se objeví Anna Kameníková, Petr Čtvrtníček, Václav Kopta, Lukáš Příkazký, Kryštof Rímský nebo Lucie Polišenská.

Kostýmy pocházející z dílny Silvy Zimuly Hanákové oblékli herci prvně až minulý týden a podle jejich reakcí jsou z nich opravdu nadšení.

Renesance a moderna v shakespearovských slavnostech. Pánové v džínách, dámy se šperky z PET lahví

Divadlo

„Kostýmy jsou opravdu báječné. Cítíme se v nich s holkama opravdu jak na Fashion Weeku. Každé z nás to dopomohlo nějakým směrem. Nějaké moje představy o tom, že to bude víc kluk, jsou poslány krásným pláštěm a korzetem do háje,“ svěřila se Anna Fialová.

Čtyři kostýmy za večer

Herečky se za hru převléknou celkem čtyřikrát. Na nástrahy počasí se, jak říkají, musí připravit hlavně mentálně. „Nemůžu si přes ten kostým v druhé půlce vzít mikinu, že jo, takže budeme doufat, že bude příjemně,“ dodala představitelka francouzské princezny.

Foto: Novinky

Anna Kameníková ztvárňuje roli Rosaliny.

„Je to najednou s těmi kostýmy takové složitější,“ přiznala Anna Kameníková. „My jsme tam s holkama takové seskupení čtyř děvčat a máme kostýmy, co k sobě ladí. Máme dlouhé pláště, hodně vysoké boty, takže je těžké si najít místo, abychom nešlapaly na kostým té druhé. Ale jsou opravdu krásné, takže o to větší máme motivaci se s tím poprat,“ řekla.

„S kostýmy jsem spokojen. Jsem s nimi už sžitý. První zkouška byla taková těžkopádná, ale myslím, že nakonec to půjde s lehkostí,“ připojil se Filip Březina.

Anketa

Plánujete navštívit některou z her uváděných na Letních Shakespearovských slavnostech?
Ano, plánuji jít na premiéru představení Marná lásky snaha
49,2 %
Ano, ale vyberu si některou jinou hru
10,8 %
Na slavnosti se nechystám
40 %
Celkem hlasovalo 65 čtenářů.

Ten se projektu shakespearovských slavností účastní vůbec poprvé, nervy ale prý před premiérou neměl. „Výhoda je, přestože sem musíme v noci, tak můžeme vždy zkoušet v tomtéž prostoru. Nemusí se to bourat jako v klasickém divadle. Je to opravdu snazší a lepší, protože člověk už ví, co tam bude dělat, jak to bude, a myslím, že to zkoušení bylo vlastně nakonec hladké,“ doplnil.

RECENZE: Marná lásky snaha - opulentní hra se slovy i city

Divadlo

RECENZE: Forman jako encyklopedické heslo

Divadlo

Výběr článků

Načítám