Hlavní obsah

Mário Kubec se po letech vrátil na Divoký západ

Boskovice

Herec Mário Kubec se po dlouhých čtrnácti letech vrátil do Westernového městečka v Boskovicích, kde léta hrál slavného náčelníka Apačů Vinnetoua. Kdysi se do něj přestěhoval jako městský kluk a splnil si tím svůj sen, konečně získal vytouženou svobodu v úzkém spojení s přírodou. A to už mu zůstalo.

Mário Kubec se po čtrnácti letech vrátil do Westernového městečka v BoskovicíchVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

S rodinou žije na svém ranči v Krušných horách a hrdě se hlásí k tomu, že je také farmář. Užívá si nejen prkna znamenající svět, ale třeba i jízdu na traktoru.

V představení městečka Poklad na Stříbrném jezeře hraje milého, trošku popleteného, ale přesto kouzelného Lorda Castlepoola, honícího se na drsném Divokém západě ve jménu vědy za motýly. Spolu s Vinnetouem a Old Shatterhandem vždy neochvějně stojí na straně dobra.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Herec Mário Kubec hraje v představení Poklad na Stříbrném jezeře lorda Castlepoola (uprostřed). Vpravo trikový jezdec Michal Bednář coby Vinnetou, vlevo herec Martin Veselý v roli Old Shatterhanda

Šaman, kovboj a také pastor

„Lord Castlepool mě baví. Myslí to od srdce, je poslem vědy ve světě plném banditů. Tím, že jedná bezprostředně, bez bázně a hany, a ve jménu poznání tam hledá ty své motýly, tak se mu prostě ani nemůže nic stát,“ řekl Novinkám s úsměvem Kubec. Ve městečku jde z role do role.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Parťákem lorda Castlepoola v Pokladu na Stříbrném jezeře je kůň Bandolero.

V show Geronimo plné koní hraje šamana. Na Hlavní třídě se s ním lidé fotí jako s kovbojem anebo u nově zbudovaného kostelíčku jako s pastorem. Do paměti návštěvníků městečka se vryl tak silně, že na jeho působení v Boskovicích mnozí vzpomínají i po dlouhých letech.

Tři legendární pušky vítají návštěvníky vily Karla Maye

Cestování

Mária do nich kdysi přivedl režisér Vlastimil Peška s tím, že tam spolu natočí film. Nakonec z toho byla bláznivá letní komedie Westernstory, v níž si zahrál společně s Veronikou Khek Kubařovou, Petrem Vondráčkem, Pavlem Landovským, ale i s kamarády z městečka, s nimiž hraje nyní znovu. Herec přiznává, že film vznikl z historek, které zažil po odchodu z Prahy.

V Boskovicích získal svobodu

„Chtěl jsem tehdy vystoupit z toho velkého kulturního businessu a být svobodný. A byla to jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy v životě udělal,“ zavzpomínal herec. V komedii se jmenuje Marcel Toufara, coby herec opouští velkou pražskou divadelní scénu a stěhuje se v podstatě do městečka, kde má hrát Vinnetoua.

Musí se ale přitom naučit nejen jezdit na koni, žít téměř v divočině, ale také „vystoupit z komfortní zóny a vzít život do vlastních rukou“.

Foto: archiv Zuzany Machálkové

Na Hlavní třídě městečka baví Mário Kubec (vlevo) coby kovboj s Tomášem Tvrdíkem návštěvníky.

„My jsme tehdy v městečku skutečně žili ve srubu, koně jsme měli přivázané před ním a koupali se ve vaně pod širým nebem. Bydleli jsme v podstatě tam, kde je dnes scéna, a našim dětem tak dopřáli úžasné dětství,“ uvedl Kubec.

V městečku mu tento život přirostl natolik k srdci, že mu teď nevadí ani tvrdá práce na rodinném sedmihektarovém ranči, kde má své koně v podstatě na dohled. Stále je mezi nimi i osmadvacetiletá Flekyna, kobylka přivezená kdysi přímo z USA. Kdysi ji dostal s manželkou jako svatební dar právě v boskovickém westernovém městečku.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Mário Kubec v roli indiánského šamana (vlevo) v představení Geronimo

Mária Kubce znají diváci ze seriálu o osudech mladých vojáků Chlapci a chlapi, z mnoha pohádek i filmů. Svůj hlas propůjčil postavě Pepeho Herna, mexického venkovana, který s přáteli v legendárním filmu Sedm statečných žádá pistolníka Chrise o ochranu před banditou Calverou. Když právě nefarmaří, vystupuje spolu s Gabrielou Filipi v jejím Léčivém divadle.

Foto: archiv Westernové městečko Boskovice

Plakát k filmu Westernstory, který se natáčel v roce 2010 ve Westernovém městečku v Boskovicích. Mário Kubec je na něm vlevo dole coby Vinnetou, kterého tam skutečně hrál tři roky.

Ústecké muzeum ukáže Poklad na stříbrném Labi

Tipy na výlety
Související témata:
Westernové městečko Boskovice

Výběr článků

Načítám