Hlavní obsah

Lukáš Příkazký o Letních shakespearovských slavnostech: Chtěli jsme hrát nazí, zakázali nám to

Praha

Posledních pár uvedení letošní novinky Marná lásky snaha mají před sebou Letní shakespearovské slavnosti. Představením se tradiční divadelní festival v červnu zahájil, teď nabitý program uzavře. Kromě Filipa Březiny a Anny Fialové v hlavních rolích se mohou diváci v komedii těšit třeba také na Petra Vaňka nebo Lukáše Příkazkého. Jaké speciální rekvizity herci používají? To prozradili v rozhovoru pro Novinky.

Lukáš Příkazký na Letních shakespearovských slavnostechVideo: Novinky

Článek

„Já jsem Dumaine, který je v této hře součástí družiny krále, a mám na starosti hlavně sex a ženy,“ prozradil na úvod rozhovoru Petr Vaněk.

Vaněk vystupuje ve hře velmi odhalený, svůj kostým si ale pochvaluje: „Myslím, že tím, co máme na sobě, tak jako parta ladíme. Jsem šťastný, že to není klasické a že to je vedené tímto novodobým stylem. Zároveň ale dostane prostor také baletní obleček.“

V představení vyzdvihuje také hereckou partu, která na sebe prý slyší: „To je pro mě to nejdůležitější, protože myslím, že v Shakespearově věci je podstatné, aby na sebe herci slyšeli a byli tam dohromady.“

Na jevišti až do rána a sžívání se s kostýmy. S kamerou jsme byli při noční zkoušce shakespearovských slavností

Divadlo

V družině krále se kromě Vaňka představuje divákům také Lukáš Příkazký. „Jsou vlastně čtyři hlavní hoši. Král, Biron, tedy já, a také Longaville, kterého hraje Jan Jankovský, a zmiňovaný Petr Vaněk,“ prozradil herec.

Foto: Novinky

Lukáš Příkazký s Petrem Vaňkem ztvárňují členy královské družiny.

Proti čtyřem pánům se na jevišti postaví i čtyři dívky. Anna Fialová, Anna Kameníková, Karolína Vágnerová a Kristýna Daňhelová.

„Holky jsou samozřejmě vynikající. My jsme se znali, ne se všemi, ale člověk aspoň trošku věděl, co ho čeká,“ dodal.

Podobně odhalený oděv oblékl právě i Příkazký, původně chtěl být ale mnohem odvážnější. „My takhle začínáme, má to evokovat plavky, ale protože jsem ve hře Shakespeara, tak by bylo na prd, kdybychom byli nazí. To jsme režisérovi navrhovali, ale produkce to zakázala,“ prozradil naší kameře.

„Dost bylo zhýralého života“

„Hra Marná lásky snaha začíná tím, že se čtyři kluci domluví na tom, že už bylo dost zhýralého života a že budou tři roky studovat. A pak zjistí, že se dohodli, že kromě toho nebudou v jejich přítomnosti žádné ženy a budou se postit a podobně,“ nastínil děj představitel Birona.

Foto: Novinky

Hra začíná v kašně, kde mají herci oděv připomínající plavky.

„To je ale v dnešní době těžké že, tak režisér vymyslel geniální plán, abychom si tu okolnost pojmenovali. Tak jsme to udělali tak, že jsou vlastně po párty, kde se opili a vymysleli tuto ‚blbost‘,“ navnadil herec na letošní premiérovou hru.

Ta bude v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu uvedena ještě na začátku září. Návštěvníci se mohou těšit kromě zmíněných herců také na Filipa Březinu, Petra Čtvrtníčka, Václava Koptu, Kryštofa Rímského nebo Lucii Polišenskou.

Kamila Janovičová: Od Tajemství staré bambitky k Shakespearovi

Osobnosti

RECENZE: Marná lásky snaha - opulentní hra se slovy i city

Divadlo

Výběr článků

Načítám