Hlavní obsah

Letní shakespearovské slavnosti začnou komedií

Premiéra komedie Marná lásky snaha otevře ve středu 26. června na scéně Nejvyššího purkrabství Pražského hradu Letní shakespearovské slavnosti 2024, jichž jsou Právo a Novinky.cz mediálním partnerem. Do 7. září představí čtrnáct Shakespearových her na pěti scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě.

Foto: Pavel Hejný

Filip Březina a Anna Fialová jsou protagonisty letošní premiéry hry Marná lásky snaha.

Článek

Raná Shakespearova komedie z let 1593 až 1594, vynikající velkým množstvím slovních hříček, přináší příběh navarského krále Ferdinanda a jeho tří přátel, kteří se zavážou, že se na tři roky zřeknou všech světských radovánek a budou se věnovat pouze studiu, čímž si zajistí slávu a nesmrtelnost.

Ve výčtu omezení je i zákaz styku se ženami. Jenže na navarský dvůr přijíždí francouzská princezna se svými dvorními dámami a všechno je rázem jinak.

Komedii Marná lásky snaha nastudoval režisér Filip Nuckolls. Zaujala ho problémem, jak neporušit slib a zároveň vyhovět své lidské přirozenosti.

Letní Pražský hrad nabídne dvanáct Hamletů

Divadlo

„Když už se zdá, že by se to pánům mohlo podařit, vstoupí do hry smrt a dá nám najevo, že všechny naše úmysly musí jít stranou. A tahle nejistota i naše carpe diem na konci hry mě opravdu zaujaly. Shakespeare si na svou dobu počíná velmi odvážně a experimentálně,“ říká.

Na adresu aktuálnosti Shakespearovy hry dodává: „I v dnešní době si dáváme různé sociální zákazy, třeba že nebudeme kouřit a budeme jíst jen zdravě, stejně jako navarští pánové v této hře.“

Do role navarského krále obsadil Filipa Březinu, který získal diváckou popularitu v televizním seriálu Smysl pro tumor. Francouzskou princeznu hraje Anna Fialová. V dalších rolích se objeví Anna Kameníková, Petr Čtvrtníček, Václav Kopta, Lukáš Příkazký a další.

Marná lásky snaha se bude na Pražském hradě hrát do 19. července. Potom ji vystřídá loni premiérovaná inscenace komedie Jak se vám líbí a další tituly z pestré nabídky Letních shakespearovských slavností.

Filip Březina bude kralovat na Hradě

Divadlo

Producent Evžen Hart o Letních shakespearovských slavnostech: Mají velký smysl a potenciál

Kultura

Výběr článků

Načítám