Hlavní obsah

Jiří Suchý chystá novou Kytici

Inscenace Kytice, kterou podle vybraných balad básnické sbírky K. J. Erbena vytvořil Jiří Suchý s Ferdinandem Havlíkem, měla v Semaforu premiéru v roce 1972, ale první nápad na realizaci Erbenových balad je ještě o dva roky starší. Stala se bezkonkurenčně nejúspěšnějším semaforským titulem a těšila se velké divácké oblibě.

Foto: Dušan Dostál

Jiří Suchý chce vrátit Kytici romantického ducha. Ta poslední (snímek je z roku 2015) moc romantická nebyla.

Článek

Původní verze se dočkala téměř šesti set repríz. V jejích rolích se vystřídala řada semaforských hvězd, ať už to byl Josef Dvořák, Hana Zagorová, Jiří Datel Novotný, Jiří Helekal, Eugen Jegorov, Michal Prokop, či Věra Křesadlová.

A samozřejmě Jiří Suchý a Jitka Molavcová v rolích jarmarečních zpěváků uvádějících jednotlivé balady.

V roce 1974 vyšla Kytice na třech LP deskách. Úspěch byl veliký a trojalbum bylo okamžitě rozprodáno. Následovaly jeho reedice v roce 1980 a 1988. Na CD se Kytice poprvé objevila v roce 1999, poté jako 2CD v roce 2005 a do třetice 2012 v rámci boxu semaforských her.

Na semaforské jeviště se Kytice vrátila v novém hereckém obsazení v roce 2009 a její třetí návrat se odehrál v roce 2013. A ta se hrála až donedávna.

Jiří Suchý: Vracím Semafor k původní poetice

Divadlo

„Divácký hlad po Kytici je stále neskutečný. Stáhli jsme ji, protože se vzhledem k početnému obsazení čtyřiadvaceti herců divadlu nevyplácela. Ale v příští sezoně se k ní znovu vrátíme,“ řekl Jiří Suchý Novinkám a Právu.

Opakovaný návrat

Premiéra, chystaná na druhou polovinu listopadu, bude již čtvrtým návratem erbenovského titulu na semaforské jeviště. A podle Suchého by měla mít i trochu jinou podobu.

„Dvakrát vstoupit do téže řeky se nedá, proto jsem se rozhodl udělat novou Kytici. Humor zůstane, ale měla by být romantičtější. Chtěl bych ji vrátit do 19. století, přiblížit ji víc Erbenovi. Představuju si to tak, že kdyby v hledišti s dnešními diváky usedli Palacký, Neruda nebo Němcová, tak by byli spokojení,“ uvažuje Suchý. A co bude obsahem této proměny?

„Předělávám koncepci jednotlivých postav. Bludička bude méně excentrická, ale spíš mladá, křehká romantická bytost, zatímco Polednice trochu tajemná pod plachetkou osoba. I my dva s Jitkou Molavcovou budeme o trochu víc než jen jarmareční zpěváci. Ale flašinet zůstane,“ prozradil autor scénáře, na němž už pilně pracuje.

Proměna by se měla týkat i vizuálu inscenace. „Ta minulá mi přišla dost ponurá. Rád bych, aby i po výtvarné stránce byla nová Kytice poetičtější a romantičtější. Aby za oknem světnice ve Štědrém dnu padal sníh, a když jdou dívky k jezeru, tak aby na scéně zavládla opravdová zimní nálada. Chci si s tím pohrát.“

Nová Kytice bude příležitostí především pro mladou generaci semaforského souboru, kterou kolem sebe v posledních letech Jiří Suchý shromáždil.

RECENZE: Vítejte v tančírně Paradise

Divadlo

RECENZE: Růže pro Jiřího Šlitra

Divadlo
Související témata:

Výběr článků

Načítám