Hlavní obsah

Ivana Kolcunová a Jan Jirák mají premiéru na Letní Letné: Spojují nás sny, touhy i obavy

Festival Letní Letná každý rok uvádí premiéry osobností české novocirkusové scény. Letos to budou Ivana Kolcunová a Jan Jirák. Oba si zvolili výrazně genderová témata. V rozhovoru odpovídají i režisérka Eliška Vavříková a členové Feel The Universe Jindřich Kopidol a Adam Holub.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Na festivalu Letní Letné se představí akrobati Jindřich Kopidol, Adam Holub, Jan Jirák (nahoře zleva) i v motokáře sedící Ivana Kolcunová.

Článek

Zvolili jste pro své produkce výrazně ženské a mužské téma. Proč?

Kolcunová: Po pěti letech od premiéry inscenace obnaŽENA, která popisuje spíš obecně ženský cyklus, vykrystalizovala přistiŽENA, což je víc má osobní zpověď a cesta. Před čtrnácti lety jsem měla velký úraz, kdy se mnou vybuchl dům. Vymrštilo mě to do nového způsobu bytí, začala jsem jinak pracovat se svým tělem.

Díky józe jsem se vrátila do své síly a pronikla do ezokomunit. Po úrazu jsem objevila vzdušnou akrobacii, která mě zavedla až do stripklubů. Různorodá prostředí mi odhalila řadu věcí, které jsem o sobě nevěděla. O tom je přistiŽENA, o osobních vzestupech a pádech.

Jirák: ONtestosterON je výpověď čtyř chlapů, kteří si uvědomují určitá stigmata mužství. Výstižně o nich mluvil náš oblíbený zápasník MMA Paddy Pimblett po sebevraždě svého kamaráda, kdy narazil na obecné přesvědčení, že chlapi nemají sdělovat své pocity a emoce.

Místo děje Krušnohoří: Zářivý i tvrdý život pod šapitó

TV a streaming

To ale vede k vnitřní frustraci, někdy i s fatálními následky. Právě on s vysokou hladinou testosteronu dokázal své city komunikovat, a narušil tak stereotyp drsného chlapa.

I pro nás je testosteron a jeho vypalování do určité míry konstruktivní, ale nad ni pak i destruktivní záležitost, hraničící s agresí a formou negativních rysů mužství. Inscenace s nadsázkou pracuje s mikrosituacemi částečně inspirovanými našimi životy i dotazníkem, který předcházel jejímu vzniku.

Jsou vaše představení určena jen ženskému a mužskému publiku?

Kolcunová: Zatímco obnaŽENA přitahovala spíš ženské publikum, přistiŽENA je pro všechny. Pracuju v něm se šálou, sítí i boxovacím pytlem, což může být stereotypně vnímáno spíše jako mužský prvek. Hlavně jsou v tom ale emoce, které jsou vlastní každému člověku. Ženy i muži se s nimi vyrovnávají různým způsobem, nebo možná vůbec ne. I já jako žena občas cítím potřebu sáhnout po agresivnějším, pro někoho mužském způsobu vyjádření, což mi v daný moment pomůže víc než se jen rozpouštět v jemném ženském plynutí.

Kopidol: V ONtestosterON odhalujeme ženám jemnější mužskou stránku, naše pocity a problémy. Muži se snaží vystupovat před ženami jako pevní, ale za tou skořápkou prožívají třeba těžké situace. Tohle se snažíme bořit a ukazovat to, čím si muži mohou procházet. Takže to je určitě i pro ženy.

Čtyři muže ale režíruje žena, Eliška Vavříková. Může proniknout do tajů mužského světa?

Jirák: Eliška je profesionální choreografka, režisérka a performerka, takže si s námi poradí. Muži i ženy jsou přece schopní chápat problémy opačného pohlaví. V dlouhodobém vztahu se chlap od ženy o sobě dozví spoustu věcí, o nichž nikdy nepřemýšlel. Eliška vidí naše problémy z opačného pohledu a to je obohacující. Ostatně všechny projekty Feel The Universe vznikají jako kolektivní práce.

Vavříková: Pohled z opačné strany mě moc baví. Někdy s kluky dochází i ke střetům a debatám, ze kterých vždycky vykrystalizuje něco nového. S přibývajícím věkem si uvědomuju mužskou sílu. Tohle téma, když se nasměruje správným směrem, může být i oslavou mužství. A to je případ i tohoto představení. Baví mě s nimi pracovat a oceňuju, že kluci do toho dávají své autentické příběhy a pocity.

Ivana Kolcunová

Vystudovala psychologii a zároveň se profesionálně věnuje vzdušné akrobacii na závěsných šálách.

Její tvorba inspiruje ženy na cestě sebepochopení a sebepřijetí.

Po prvním titulu obnaŽENA přichází nyní s dalším přistiŽENA, který poprvé na Letné uvede 29. srpna.

Nebojíte se, že v dnešní době, která rozporuje jednoznačné role muže a ženy, s tématy narazíte?

Kolcunová: Ne, protože věřím, že bez ohledu na různé pohledy na genderovou identitu nás jako lidi spojuje to, že každý máme své sny, touhy i obavy. A to jsou univerzální témata, která přesahují genderové rozdíly.

Jirák: Jsme umělci a ukazujeme svůj pohled na věc. Respektujeme všechny okolo, takže nevím, proč by s námi měl mít někdo problém.

V přistiŽENA vystupujete sama, na rozdíl od předchozí inscenace, kde vás bylo pět. Je to pro vás těžší?

Kolcunová: Vzhledem k tomu, že jsme ve stadiu vzniku, tak mi ta náročnost naplno zatím nedochází. Mám sice zkušenosti i ze sólových, kratších vystoupení, ale i tak k nim cítím velký respekt.

Pomáhá mi choreografická spolupráce s Fanny Bašistou a videoprojekce Terezy Adamusové z Aliatrix. To je můj tým, který se mnou skrze svou práci bude na scéně přítomný. Ale je to v každém případě výzva.

ONtestosterON tvoří čtyři muži a motokára. Jak je na scéně důležité partnerství?

Jirák: Je důležité. Jeden stojíme za druhým a musí to fungovat i s režisérkou.

Holub: Na jevišti je partnerství nutné. Už proto, že každý jsme úplně jiný, máme jinou životní historii, jiné názory, ale na scéně se snažíme navzájem si porozumět. Jeden od druhého jsme se toho spoustu naučili, co do akrobacie i kreativity. Jsme k sobě vzájemně otevření, citliví a zároveň za to umíme vzít. Jsme prostě parta, skvělý tým různorodých osobností.

Jan Jirák

Vystudoval katedru nonverbálního divadla na HAMU a Akademii moderního cirkusu v Kodani.

Pro inspiraci si byl i v artistické škole v Kyjevě.

Založil soubor Feel The Universe, s nímž na Letní Letné uvedl 25. srpna inscenaci ONtestosterON.

Na Letní Letné vystoupíte jen jednou. Kde vás bude možné dále vidět?

Kolcunová: Jednám s pražským Divadlem Bravo!, kde jsem hrála už předchozí obnaŽENU.

Jirák: Mluvili jsme s Rosťou Novákem ml. o uvádění na Jatkách78. A protože produkce je v koprodukci Feel The Univers a ostravského BO Cirku, doufáme, že se objevíme i v Ostravě.

Proč by diváci na Letní Letnou měli přijít právě na vás?

Kolcunová: Věřím, že má inscenace diváky osloví, protože v ní mohou najít i kus sebe. A i kdyby ne, tak vidět akrobatku boxovat je rozhodně zábavný zážitek.

Jirák: Není na světě moc představení s benzínovou motokárou, kterou věšíme i do vzduchu, kovovými barely a čtyřmi chlapy.

Pracujeme naplno s reálným nebezpečím, ale ne pro diváky. Takže se těšíme na rodinné publikum, které na Letné bývá velmi vstřícné.

RECENZE: Hudba a akrobacie na jedné vlně

Divadlo

Krásná těla ve službách výpovědi

Divadlo
Související témata:

Výběr článků

Načítám