Hlavní obsah

GLOSA: Simona B. má stejný smysl pro humor jako Ježíš

Byl jsem kolegyní v práci upozorněn na skutečný klenot a o ten klenot se chci s vámi podělit. Lze jej nalézt v internetovém archivu Českého rozhlasu, například v aplikaci Můj rozhlas. Jde o záznam jednoho z dílů pořadu Radia Wave, který je vysílán vždy v neděli v podvečer, jmenuje se Hergot a neortodoxně se věnuje otázkám duchovním a náboženským.

Foto: Dejvické divadlo – Alena Hrbková

Nebylo by lepší, kdyby zase jen hrála? Simona Babčáková v inscenaci Dejvického divadla Kde je ta ryba?

Článek

Letos v létě se do pořadu dostavila Simona Babčáková, veřejnosti známá především coby herečka, donedávna členka souboru Dejvického divadla.

Z padesátiminutového rozhovoru, který s Babčákovou vedli Klára Staňková a Petr Wagner, by se dala udělat satirická miniatura par excellence.

Moderátoři byli decentní a řekl bych, že se velmi dobře bavili, zatímco Babčáková, prezentující se zde jako lektorka osobnostního rozvoje, se naprosto odbrzdila a suverénní dikcí sázela perlu za perlou.

Nela Boudová: Každý den si dělám rituál a projevuji vděčnost za vše, co mám

Osobnosti

Lektorka Babčáková například vyprávěla o tom, jak vyrůstala v Šumperku a „nikdy nikdo mě nevnímal jako intelektuální bytost“, avšak ona v tamní knihovně vyhledala oddíl filozofické literatury a „brala jsem to opravdu systematicky, všechno jsem to spotřebovala“ a z toho pak vyplynulo, co jí sedí.

Foto: archiv České televize

Simona Babčáková

Moderátor Wagner se zeptá: „A co to bylo třeba?“ Babčáková reaguje: „Jsem rybička Doris. Velmi inteligentní, ale [jako] rybička Doris nemám dlouhodobou paměť. Taky chápu proč – ochrana, rozumím. Ale oblíbení moji autoři byli určitě Schopenhauer a Heidegger.“

Anebo Babčáková vypravuje, jak komunikuje s Ježíšem, Pannou Marií i s Buddhou, přičemž dialogy s Ježíšem „jsou velmi vtipné, máme společný smysl pro humor. S Pannou Marií ne, tam to má jinou kvalitu“.

Nad fantasy knihou Stopařův průvodce po Galaxii zase Simoně Babčákové došlo, že jí v minulých životech „dělala mechy“, protože mechy ji dojímají, „mech je lesní plyšák, to je špica matroš na omak, tak já je prostě ňuňám“.

Babčáková není jediná známá tuzemská herečka, která nabízí duchovní cestu. Nela Boudová se dneska prezentuje víc právě jako životní koučka než coby herečka.

Na svých stránkách má i ceník: dvouhodinové sezení vás přijde na pět tisíc korun, když si rezervujete takových sezení pět, vyjde vás to levněji – máte to celkem za dvaadvacet tisíc. Rovněž Kateřina Kaira Hrachovcová má široký rejstřík aktivit, herectví je pouze jednou z nich; taky je mimo jiné tatérkou i koučkou.

Stálo by to možná za zevrubnější analýzu, zda herecké povolání se za určitých okolností může překlopit v (pěkně zpeněžitelnou) potřebu „radit lidem“. Hergot, to jsou věci!

Simona Babčáková: V mé duši je klid a mír

Móda a kosmetika
Související témata:
Simona Babčáková

Související články

Výběr článků

Načítám