Hlavní obsah

Thálie pro Königa, Vondráčkovou, Preisse i Kňažka

Aktualizováno

Ceny Thálie mají své majitele. Patří k nim mimo jiné Miloslav König, Milan Kňažko, Helena Vondráčková nebo Viktor Preiss. Ceremoniál, který v sobotu večer proběhl v pražském Národním divadle, pořádala Herecká asociace.

Foto: Petr Horník, Novinky

„Mír a divadlu nesmrtelnost,“ přál si Viktor Preiss ve své řeči po převzetí Thálie

Článek

Právě Viktor Preiss byl poslední, který převzal jednu z přichystaných cen. „Zredukoval jsem veškerou řeč, kterou jsem měl připravenou. Nejen proto, že teče čas, ale hlavně proto, že jsem řeč zcenzuroval,“ uvedl směrem k divákům.

Dodal také, že je přesvědčený, že andělé žijí mezi námi a že právě kdysi jeho vzali za ruku a řekli mu, že se dál musí snažit sám.

„Tak jsem se snažil,“ doplnil s tím, že největší díky za to, kam došel, patří jeho ženě Janě, která „mu věnovala 57 let svého života“ a bez níž by na pódiu nestál. Všem popřál na konci řeči zdraví, mír a divadlu nesmrtelnost.

Připomínka povodní

Prezident asociace Ondřej Kepka hned na úvod ceremoniálu připomněl, že Thálie vstupují do čtvrté dekády. Vzkázal také svým kolegům do Moravskoslezského kraje, kteří řeší následky povodní, aby se drželi.

Foto: Petr Horník, Novinky

Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka

Jako první získala v sobotu večer Thálii Kamila Janovičová, a to v kategorii do 33 let. Následovaly dvě proměněné nominace pražského Divadla Na zábradlí. V ženské kategorii cenu získala Kateřina Císařová, v té mužské její kolega Miloslav König.

Foto: Petr Horník, Novinky

Miloslav König

„Už jsem tu počtvrté, tak se to slušelo,“ zažertoval po převzetí ceny König a poděkoval také svému kolegovi Václavu Vašákovi, s nímž v představení režiséra Jana Mikuláška Veřejní nepřátelé, hraje.

Vondráčková i Preiss

Ocenění byla udělována za mimořádné jevištní výkony v oborech činohry, opery, baletu, muzikálu a operety, loutkového divadla i alternativního divadla. I letos byli též oceněni umělci za celoživotní mistrovství.

Foto: Petr Horník, Novinky

Kateřina Císařová, činohra

V oboru muzikálu cenu převzala Helena Vondráčková, za operu sopranistka Naďa Šormová, za balet Josef Kotěšovský.

Foto: Petr Horník, Novinky

Helena Vondráčková se svou Thálií

„Do muzikálů jsem naplno vstoupila v roce 1992,“ ohlédla se v předtočeném medailonku Vondráčková s tím, že lehké to vždy nebylo a někdy váhala, zda to dohromady dá, tedy, zda dokáže na jevišti skloubit dokonale tanec, zpěv a hraní.

Foto: Petr Horník, Novinky

Divadelníci si také připomněli narozeniny Václava Havla. Ten se narodil 5. října 1936.

Dojatě zavzpomínala rovněž na své letošní kulatiny na scéně, na níž stojí již šedesát let. Poděkovala všem, kteří jí na téhle cestě pomáhali a stáli při ní a dosud při ní stojí.

Foto: Petr Horník, Novinky

Kamila Janovičová

V oboru činohry byly uděleny dvě ceny, a to pro dlouholetou členku ostravského Divadla Petra Bezruče Štěpánku Ranošovou a herce Viktora Preisse.

CENY THÁLIE 2024, výběr oceněných

  • ČINOHRA

Ženský výkon

Kateřina Císařová /vítězka/, Petra Janečková, Marie Štípková

Mužský výkon

Jan Kolařík, Miloslav König /vítěz/, Stanislav Majer

  • OPERA (od roku 1996)

Ženský výkon

Arnheiður Eiríksdóttir, Soňa Godarská /vítězka/, Tereza Kavecká

Mužský výkon

Peter Berger /vítěz/, Jiří Brückler, Svatopluk Sem

  • BALET, TANEC A POHYBOVÉ DIVADLO (od roku 2020)

Ženský výkon

Adéla Bendová, Nuria Cazorla García, Klára Jelínková /vítězka/

Mužský výkon

Patrik Čermák, Patrik Holeček /vítěz/, Ennio Zappalá

  • ALTERNATIVNÍ DIVADLO (od roku 2020)

Martina Haydyla Lacová /vítězka/, Tereza Hof, Ladislava Jančíková, Iris Kristeková, Tereza Ondrová

  • MUZIKÁL, OPERETA A JINÉ HUDEBNĚ DRAMATICKÉ ŽÁNRY (od roku 1996)

Ženský výkon

Anna Fialová, Světlana Janotová, Markéta Schimmerová Procházková /vítězka/

Mužský výkon

Marek Holý, Pavel Režný, Lukáš Vlček /vítěz/

Za alternativní divadlo byla cena udělena zakladateli ostravského Bílého divadla Janu Číhalovi, který se ale bohužel předání nedožil. Cenu za něj převzal jeho syn.

Byla udělena též Cena pro zahraničního umělce, kterou loni získala Emília Vášáryová. Ta ji také oficiálně předala letošnímu vítězi, Milanu Kňažkovi. „Děkuji asociaci, že to ještě stihla. Za rok mi bude 80,“ uvedl ve vtipu na úvod své řeči a poděkoval všem hercům a herečkám, s nimiž kdy hrál.

Foto: Petr Horník, Novinky

Milan Kňažko a Emília Vášáryová

Zmínil mimo jiné Jiřinu Bohdalovou, která jej označuje za svého posledního „divadelního milence“. Právě s ním totiž vytvořila poslední divadelní roli, a to v pražském Divadle Na Jezerce.

Foto: Petr Horník, Novinky

Martina Haydyla Lacová si cenu převzala s dcerou

O nejdojemnější okamžik večera se vedle Preisse zasloužil dvaaosmdesátiletý herec, moderátor a recitátor Alfred Strejček upoutaný na kolečkové křeslo, kterého doprovodila do Národního divadla manželka Jitka Molavcová.

Foto: Petr Horník, Novinky

Alfred Strejček, Jitka Molavcová a Štěpán Rak

„Utekl jsem k divadlu, když mi bylo sedmnáct, z průmyslovky. Prošel jsem sedmi divadly, ale skutečné naplnění herecké i lidské jsem našel až v pozdním věku v komorních divadelně-hudebních projektech,“ uvedl s tím, že věří, že se jednou dokáže znovu postavit na nohy. Poděkoval také všem, kteří se o něj starají. I on vysekl největší poklonu své ženě.

O tom, kdo si odnese z historického sálu skleněnou plastiku Bořka Šípka, rozhodly odborné poroty v minulých měsících.

Stanislav Majer: Jsem snílek. To Milan Weiner nebyl

MFF KV

Helena Vondráčková: Jsem normální ženská, která umí vzít za práci

Film
Související témata:

Výběr článků

Načítám