Hlavní obsah

Češky Kate a Tery vyhrály světovou soutěž cosplayerů

Brno

Reprezentace Česka vyhrála v uplynulých dnech první místo na finále světové soutěže Extreme Cosplay Gathering (ECG) v Paříži. Dvojice Kateřina Hrdinová a Tereza Řezáčová, říkají si Kate a Tery, se do Paříže kvalifikovala v květnu v cosplay soutěži na brněnském Animefestu se scénkou napodobující hrdiny slavné komedie Noc v muzeu.

Vystoupení Kate a Tery v PařížiVideo: Youtube/Extreme Cosplay Gathering

Článek

Kateřina hraje kovboje Jedediaha (herec Owen Wilson) a Tereza velitele Římanů Octavia (herec Steve Coogan).

„Letošního pařížského finále se zúčastnily týmy z osmnácti zemí z Evropy, Austrálie a USA. Úspěch v konkurenci nejlepších cosplayerů potvrzuje, že naši dlouhodobě patří mezi světovou špičku,“ řekl Novinkám za pořadatele brněnského Animefestu Adam Rambousek.

Foto: archiv Kate a Tery

Kateřina jako kovboj Jedediah a Tereza jako velitel Římanů Octavius

Cosplay je koníček spojený převážně s komiksovými či filmovými festivaly, který dává dohromady tvorbu kostýmů s hraním oblíbených postav. Jinými slovy na festivalech se scházejí milovníci filmů či komiksů v kostýmech filmových hrdinů. Často si je velmi náročně vyrábějí sami.

FOTO: Červený trpaslík, Bobby z Dallasu a všudypřítomné kostýmy. Comic-con slaví jubilejní ročník

Kultura

Z koníčku celosvětový fenomén

„Z kdysi amatérského koníčku se cosplay rozrostl do celosvětového fenoménu a mnozí cosplayeři se dostali na profesionální úroveň, účastní se v kostýmech filmových premiér nebo natáčení a nejlepší cosplayeři jsou sami zvaní na akce jako hvězdy. Na mnoha komiksových nebo anime festivalech se pořádají cosplay soutěže, ve kterých se hodnotí nejen kvalita provedení kostýmu, ale také scénka, kterou soutěžící připraví,“ vysvětlil Rambousek.

Foto: archiv Kate a Tery

Při přebírání ceny za první místo v Paříži

Nejprestižnější soutěží v ČR je cosplay na brněnském Animefestu, která je součástí několika mezinárodních soutěží. Soutěž ECG funguje již 12 let a stala se nejdůležitější celoevropskou soutěží. Letos se rozšířila o týmy z USA a Austrálie.

Kvalifikace probíhají v průběhu celého roku na největších akcích v každé zemi, finále se uskutečnilo na Japan Expo v Paříži 13. července. Dorazilo zhruba 200 tisíc fanoušků.

Sedm let na scéně

Dvojice Kate a Tery zaujala porotu výborně zpracovanými kostýmy postav z filmu Noc v muzeu a propracovanou scénkou, která okouzlila publikum. Do finále ECG dámy scénku vylepšily.

Porota složená ze světově uznávaných cosplayerů hodnotila kvalitu výroby kostýmů, jejich podobnost s původním zdrojem a také kvalitu scénky před publikem 14 tisíc diváků. Kateřina je z Veverské Bítýšky a Tereza z Babic u Rosic na Brněnsku. Cosplay se věnují sedm let.

Foto: archiv Kate a Tery

Foto ze scénky Noc v muzeu

„Za tuhle zkušenost jsme nesmírně vděčné. Atmosféra na finále v Paříži je vždycky kouzelná a zážitek je to k nezapomenutí. Umístit se na první příčce mezi osmnácti zeměmi z celého světa je opravdová pocta,“ uvedly v reakci na svůj úspěch Kate a Tery.

Další ročník brněnského Animefestu se uskuteční 23. až 25. května 2025, cosplay soutěž opět bude kvalifikací na finále Extreme Cosplay Gathering.

Brněnský Animefest očekává rekordní návštěvnost, dorazí i tvůrce scén z filmu Kill Bill

Kultura
Související témata:
Extreme Cosplay Gathering (ECG)
Kateřina Hrdinová (herečka)

Výběr článků

Načítám