Hlavní obsah

Čtrnáct dní v životě těhotné lékařky. V Liberci se natáčí film Mistryně

V libereckých ulicích natáčí v těchto dnech režisér Bohdan Karásek svůj nový celovečerní film Mistryně. Děj se točí kolem tří hlavních postav a je příběhem všedního života, který mohl alespoň částečně zažít každý. V hlavních rolích se představí Marie Švestková, Jiří Havelka a Lukáš Bouzek.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

V hlavních rolích se představí Jiří Havelka a Marie Švestková.

Článek

Film vypráví o mladé lékařce, která žije s partnerem v Jablonci a dojíždí pracovat do liberecké nemocnice. V jednom okamžiku se nečekaně setkává se svým bývalým manželem, s nímž ji spojuje stále nějaká náklonnost.

„Je to jednoduchý příběh nebo spíš situace, setkání dvou bývalých manželů, kteří nemohli mít dítě, ale žena si ho moc přála. Nakonec to hrálo roli i v jejich rozchodu. A my se nacházíme ve chvíli, kdy je ona s novým partnerem v pátém měsíci a vytoužené dítě čeká. Dílem okolností se setká s exmanželem, se kterým si jsou pořád blízcí a mají spolu takové reminiscenční odpoledne, kde se záchvěvy starých citů připomenou,“ popsal režisér a zároveň autor scénáře Bohdan Karásek.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Režisér a scenárista Bohdan Karásek při debatě s herci.

Děj se tak z velké části odehrává během jednoho odpoledne, při společné procházce expartnerů. Celý film je pak výsekem ze života ženy zhruba ve čtrnácti dnech.

V příběhu se odehrávají emoce hlavní postavy Moniky, která se musí vyrovnat s nastalou situací, kdy ji čeká mateřství, a musí proto opustit životní jistotu v podobě stabilního zaměstnání. Přitom se setkává s člověkem z minulosti, který je jí stále blízký. Podle Karáska má být film připomenutím toho, že ne vždy je život tak jednoduchý.

Místo natáčení Brno. Seriál o Monyové, Sbormistr, Světýlka, Gerta Schnirch i The City of Blood

TV a streaming

Hlavní hrdinku Moniku hraje režisérova manželka Marie Švestková, již mohou diváci znát například z televizních seriálů Stíny v mlze či Specialisté anebo z filmu Karel, já a ty, který je rovněž autorským počinem Bohdana Karáska. Ten roli Moniky psal přímo na míru své manželce.

„Myslím, že Monika je tak trochu součástí každého z nás, když musíme přijmout nějaký životní okamžik, když něco máme anebo teď nemáme, tak to neznamená, že je to vlastně špatně,“ míní herečka, které je podle jejích slov artový filmový žánr, do kterého je film usazen, blízký.

„Je to věc, která vznikala dlouho. Má to ambici dát odpovědi, které přetrvají nějakou dobu. Přála bych si, aby film byl hodně vstřícný. Když člověk přijde na film koukat vstřícně a udrží pozornost, tak si myslím, že se dokáže na postavy napojit. Jsou hrozně normální a žijí situace, které žijeme i my,“ vysvětlila Švestková.

Nová filmová Zlatovláska je bruneta

MFF KV

Jejím hereckým partnerem, který ztvárňuje jejího bývalého manžela Petra, je herec a režisér Jiří Havelka.

„Po přečtení scénáře jsem se našel ve všech třech postavách, protože mi jsou věkově blízké. I když jsou to rozdílné gendery, tak všechny řeší něco, kde se s tím ztotožňuji a velmi tomu rozumím. A to platí i o Petrovi. Tam nacházím spoustu shodných momentů ze svého života,“ přiblížil Havelka, pro kterého to je první osobní zkušenost s režisérem Karáskem.

Ovšem samotnému natáčení podle něj předcházely dlouhé čtené zkoušky a společné diskuse nad postavami i námětem, a tak se více seznámili, což podle Havelky spolupráci pomohlo.

Snímek Mistryně má rozpočet zhruba deset milionů korun a natáčí se celý v prostředí severočeského Liberce. Premiérově má být uveden na přelomu léta a podzimu roku 2026 jako celovečerní film v České televizi, která je koproducentem, a práva na něj koupila i HBO.

Místo natáčení Brno. Seriál o Monyové, Sbormistr, Světýlka, Gerta Schnirch i The City of Blood

TV a streaming

OBRAZEM: Vyšehrad Fylm spěje ke dvojce

Film
Související témata:
Film Mistryně
Bohdan Karásek

Výběr článků

Načítám