Hlavní obsah

Český herec a komik Albert Čuba postaví v Ostravě zbrusu nové divadlo

Ostrava-Vítkovice

Ostravané se ve městě dočkají zcela nového divadla. V ostravské části Vítkovice se ho chystá postavit herec, komik a režisér Albert Čuba, který už u vítkovického náměstí Jiřího z Poděbrad vlastní úspěšné komediální Divadlo Mír.

Foto: Jan Lipovský

Herec, komik a režisér Albert Čuba (vpravo) se rozhodl postavit v Ostravě divadlo

Článek

A právě nově postavená budova v sousedství Míru bude novou scénou tohoto divadla, které v Ostravě působí od roku 2017 a má stále vyprodáno.

„Jsme na začátku projektu, nicméně již jsme získali souhlas města s prodejem vítkovického pozemku pro stavbu divadla. Zároveň město rozhodlo, že pod divadlem, které postavíme, vybuduje na své náklady podzemní parkoviště nejen pro návštěvníky divadla, ale i pro veřejnost,“ sdělil Novinkám Albert Čuba, který počítá, že za stavbu divadla zaplatí kolem 150 až 200 milionů korun.

„Financování chci řešit vícezdrojově. Právě začíná diskuse s investory, řeším i možnost úvěrování. Začala už i příprava projektové dokumentace. Rádi bychom, aby do pěti let divadlo stálo a mohlo se v něm odehrát první představení,“ usmíval se Čuba.

Foto: Jan Lipovský

Divadlo Mír otevřelo v ostravských Vítkovicích v roce 2017

Projekt na podobu nového divadla vzniká

Jeho společnost Elieva odkoupí na výstavbu divadla od města pozemek o velikosti 3500 metrů čtverečních za více než 14 milionů korun bez DPH, což je cena určená znaleckým posudkem. Je v sousedství současného Divadla Mír na místě tzv. divokého parkoviště u náměstí Jiřího z Poděbrad.

Divadlo má vzniknout podle návrhu architektky Andrey Jaškové. Na konečné verzi se ale stále pracuje. Čuba nechce vyhlašovat architektonickou soutěž, protože by se stavba protáhla, prodražila, a navíc chce budovu podle vlastních představ.

Petr Motloch: Seriály? Často jsem obsazován do rolí podezřelých nebo svědků

Kultura

„Zastupitelům jsem ale řekl, že každé dva měsíce budu projekt konzultovat s Útvarem hlavního architekta města Ostravy. Mám zájem na tom, aby ve městě vznikla další zajímavá stavba, která zapadne do místa,“ vysvětlil.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Herec a majitel divadla Mír Albert Čuba poskytl 12. února 2024 deníku Právo a Novinkám rozhovor

Tři kulturní scény a technické vychytávky

V divadle plánuje vybudovat tři prostory sloužící kulturním akcím. „Konkrétně vzniknou dva divadelní sály a jeden prostor v rámci vestibulu pro přednášky, recitály či prezentace,“ popisoval svou představu majitel Divadla Mír. Motivací proto, aby vybudoval druhé divadlo, které bude pod značkou Mír, vidí v tom, že se chce repertoárově rozkročit.

„Nové i staré divadlo budou fungovat současně. Ve starém Divadle Mír budou stále komedie, které naši diváci milují. V novém divadle pak chceme dělat i klasiku a jiné žánry než komedie,“ vysvětloval herec s tím, že navíc má v plánu zkoušet i moderní postupy.

Foto: Jan Lipovský

Divadlo Mír mívá stále plno, představení jsou dlouhodobě vyprodána

„Jde o různá zapojení LED technologií a LED stěn či různé formy projekce v rámci divadelních představení. Rád bych prostě využíval technické vychytávky, které divadelní zážitek pro diváka ještě více zatraktivní. Ve stávajícím divadle tyto věci není možné dělat,“ upozornil.

Divadlo Mír od svého založení uvedlo na jeviště kolem dvacítky inscenací a odehrálo téměř osm stovek představení. V posledních letech dosahuje stoprocentní návštěvnosti a jeho představení jsou dlouhodobě vyprodána.

Albert Čuba: Svůj vtip musí komik ustát

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám