Hlavní obsah

Burianův žák vystavuje obrazy indiánů. Výjimkou mezi náčelníky je Jaromír Jágr

Štramberk

Obrazy s indiány, především s legendárním náčelníkem Apačů Vinnetouem a jeho bílým bratrem Old Shatterhandem, ale i s dalšími hrdiny příběhů spisovatele Karla Maye, vystavuje v Muzeu Zdeňka Buriana ve Štramberku jeho žák, výtvarník a ilustrátor Miroslav Pospíšil. K odkazu velkého mistra, který vytvořil přes 10 000 ilustrací a obrazů, se hrdě hlásí.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Ilustrátor Miroslav Pospíšil s plakátem k představení Poklad na Stříbrném jezeře

Článek

Perličkou na výstavě jsou Pospíšilovy tři olejomalby vytvořené podle Burianových perokreseb. Milovníci mayovek ihned poznají, že jde o scény z příběhů Syn lovce medvědů a Duch Llana Estacada.

„Je pro mě obrovskou ctí, že můžu vystavovat jen kousek od místa, kde Burian žil,“ řekl Pospíšil Právu. Na jednom z obrazů zachytil sebe i se svým učitelem; na plátně coby mladík nesměle nakukuje Burianovi přes rameno a sleduje, jak mistr tvoří.

Tvořil Karel May příběhy o apačském náčelníkovi na zámku v Bílovci?

Tipy na výlety

Učil se od mistra

Pospíšilova výstava se jmenuje „70 let dobrodružství“ a koná se k letošním sedmdesátinám výtvarníka žijícího ve Velké Bíteši na Žďársku. Umělec na ni vyčlenil bezmála čtyři desítky toho nejlepšího, co vytvořil.

Na výstavě neschází ani jeho rozměrný plakát, který namaloval pro Westernové městečko v Boskovicích, a to pro představení Poklad na Stříbrném jezeře, což je neslavnější z příběhů o náčelníku Vinnetouovi a Old Shatterhandovi.

Indiáni, spisovatel Karel May a ilustrátor Zdeněk Burian se pro Pospíšila stali láskami a koníčky na celý život. S legendárním ilustrátorem se znal a od roku 1975 jej navštěvoval v jeho ateliéru v Praze. Byl prostě natolik okouzlen jeho pracemi, že si jej tam našel a nesměle jej zajel zdvořile pozdravit. Jenže Burian jej pozval do ateliéru, a tak vzniklo jejich přátelství.

Zdeněk Burian šel vždy vlastní cestou

Kultura

„Zdeněk Burian byl velice vstřícný, takže jsem brzy ztratil respekt a vyptával jsem se ho na spoustu věcí. Později těch návštěv bylo mnoho. Bohužel jsem neměl fotoaparát, abych si mohl ty zážitky nafotit. Právě proto jsem si namaloval obraz, na němž jsme oba,“ uvedl Pospíšil.

Parta, která na Buriana nezapomíná

Výstava se koná do konce února ve Štramberku, kde se scházejí členové Společnosti přátel Zdeňka Buriana. Jde o více než padesátičlennou partu jeho fanoušků, kteří si připomínají jeho práce, pořádají výstavy, besídky a nejrůznější projekce tak, aby odkaz Zdeňka Buriana zůstal nadále živý. Pospíšil je samozřejmě jeho členem.

A stejně jako jeho mistr, i on má stále v ruce štětec či tužku. Ateliér ve Velké Bíteši je plný obrazů s indiány a lovci putujícími divočinou. Díla připomínají nejen příběhy Karla Maye, ale i Jamese Fenimora Coopera nebo Jacka Londona. Jen jediný z obrazů do westernového ladění na výstavě ve Štramberku nezapadá. Jde o portrét hokejisty Jardy Jágra i se znaky klubů, za které kdy hrál. Prý jej jednou dostane od Pospíšila jako dárek.

Německá televize navždy ruší „rasistického“ Vinnetoua

Film

V Německu po kritice stahují knihy o mladém Vinnetouovi

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Muzeum Zdeňka Buriana

Související témata:
Zdeněk Burian

Výběr článků

Načítám