Hlavní obsah

Britská kapela Royal Blood: Chceme zkoušet stále něco nového

V roce, kdy britská kapela Royal Blood slaví deset let od vydání eponymního debutu, zahraje i v Praze. V rámci koncertní série Prague Open Air vystoupí 11. července v Ledárnách Braník. Zpěvák a baskytarista Mike Kerr, jenž Novinkám poskytl rozhovor, s bubeníkem Benem Thatcherem kapelu založili před třinácti lety.

Foto: archiv kapely

Royal Blood vznikli v roce 2011, zleva Ben Thatcher a Mike Kerr.

Článek

Slavíte letos deset let od vydání svého debutového alba. Téměř celé jste ho přehráli na několika narozeninových koncertech. Jak jste je prožívali?

Byly to fantastické koncerty, ale necítil jsem u nich žádnou nostalgii, spíš to byla oslava nejen té nahrávky, ale i kapely a jejích přátel. Jestli jsem si něco u této příležitosti uvědomil, tak to, že máme úžasné fanoušky, kteří nás celou dobu podporují. Spíš, než že bychom se utápěli ve vzpomínkách, jsme si prostě udělali hezký večírek.

Co máte na písních z vaší první desky dnes nejraději?

Já miluji, když ty písničky hrajeme. To je to hlavní, že láska za deset let nezmizela. To je jediné, za co se můžu zaručit, že je zábava je hrát.

Jak zábavné bylo je nahrávat?

Deska nevznikla na jeden zátah. Nahrávali jsme během čtyř různých nahrávacích seancí, navštívili jsme různá studia. Abych byl upřímný, na začátku jsme ani nevěděli, že nahráváme desku. Jen jsme zaznamenávali písničky, tak jak vznikaly.

Příležitost vše vydat se naskytla až na samém konci procesu. Takže to nebylo moc vědomé nahrávání.

RECENZE: Pet Shop Boys zaveleli k tanci. Bylo to jako v osmdesátkách

Hudba

Nebyla to svým způsobem výhoda?

Já v tom nevidím zas až takový rozdíl. S každou další deskou se člověk vydává na nepoznanou půdu. Chceme zkoušet něco nového. Takže je to pokaždé stejná výzva, ať už nahráváte poprvé, nebo třeba počtvrté.

Čtvrtou desku Back To The Water Below jste si produkovali sami. Hodláte u toho zůstat?

Možná. Ale já teď nepíšu, takže o tom zatím ani nepřemýšlím. Každopádně nás to hodně bavilo a upřímně náš přístup byl vždycky takový, že jsme ve studiu do všeho hodně mluvili. Bude to záležet na tom, jaké písničky napíšeme jako další. Když teď ale nemám žádný materiál, je těžké na tohle odpovědět.

Takže si teď naplno užíváte turné?

Ano. Asi za měsíc skončí. Jsme na něm od dubna 2023, hodně jsme toho zažili, povedlo se nám dost koncertů v celém světě. Vzhledem k tomu, že minulou desku Typhoons jsme vydali ještě za covidu a nikam jsme s ní proto vyrazit nemohli, jsme za tohle vděční a prožíváme naplno každou show.

Koncertovali jste ovšem i v roce 2022, kdy jste poprvé vystoupili v České republice na festivalu Rock for People.

Kde se nám moc líbilo, takže se nemůžeme dočkat, až se k vám vrátíme. Navíc s novou deskou.

Jaký máte po deseti letech v jedné kapele s Benem Thatcherem vztah?

Byli jsme dobří přátelé, ještě než jsme založili tuhle kapelu, a myslím, že tenhle základ z nás udělal silnou dvojku. Vycházíme spolu skvěle, i když spolu trávíme neuvěřitelné množství času, to je samo o sobě důležitá dovednost.

I kdybychom zítra skončili jako kapela, naše přátelství by zůstalo, i když bychom spolu dost pravděpodobně trávili méně času. A je to skvělý bubeník. Asi nejlepší hudebník, kterého znám. To je taky dobrý stavební kámen pro kapelu. V téhle fázi spolu fungujeme jako dobře namazaný stroj.

Letos už jste hráli na řadě festivalů. Zaujalo vás něco?

Nedávno mě na Floridě nadchla kapela Nova Twins, kterou jsem si už nějaký čas přál vidět.

Dua Lipa roztančila lidi na Glastonbury. Sir Michael Eavis je dojal písněmi Franka Sinatry

Hudba
Související témata:
Royal Blood
Ledárny Braník

Výběr článků

Načítám