Hlavní obsah

Bojovníci se šedí jdou do akce. V Plzni začal streetartový festival Wallz

Plzeň

Sedm statečných dorazilo do Plzně. Místo koltů sprej. A místo přestřelek s bandou desperátů boj s šedí a nudou oprýskaných budov a zdí. V západočeské metropoli začal pátý ročník mezinárodního streetartového festivalu Wallz.

Díky Emily Jo Eldridgové rozkvete šedivá stěna pod viaduktem v Plzni u PrazdrojeVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

V pondělí před polednem si Ivan Knut zvaný Notes, rodák ze Slovenska, prohlíží boční stěnu činžáku v centru, na počátku Tylovy ulice, tam, co je tržnice. Čeká jej více než sto metrů čtverečních, hotovo musí být do pátečního podvečera, kdy celá akce končí.

„Stihnout se to dá,“ míní Notes. „Napřed jde o to vymyslet logistiku. V úterý začneme naostro. Ve dvou lidech, od desáté dopoledne do soumraku,“ konstatuje.

O tom, co na současné nanicovaté fasádě vytvoří, má jasno už dávno.

FOTO: ChemiS představil symbolické dílo k válce na Ukrajině. Sedmiletou Amélii

Domácí

„Bude tam mladá žena, která z nějakého důvodu žije na ulici, a přilétá k ní vlaštovka s klíči. To jsou symboly domova,“ vysvětluje Notes, který s tímto návrhem vyhrál už před třemi roky mezinárodní soutěž.

„V plánu byla Bratislava, ale sešlo z toho. Nakonec to vyšlo v Plzni. Plocha tady je super,“ pochvaluje si.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Ivan Knut vyzdobí fasádu domu v Tylově ulici kresbou ženy bez domova

„Bude to jedna z mých největších realizací, spotřebujeme nějakých padesát sprejů, a kromě toho akrylové i latexové barvy,“ počítá. Teploty by v příštích dnech měly atakovat třicítku.

„Přímé slunce dává hodně zabrat. Ale je lepší než zima, to křehnou ruce a všechno je namáhavější,“ poznamenává Notes.

Začala raději dřív

Ivan Knut je jedním z těch, kteří o účast na festivalu sami projevili zájem. „Podobně jako Emily Jo Eldridgová, Američanka žijící v Evropě, mezi jejíž klienty patří například The New York Times,“ říká Jan Štěpán, programový ředitel společnosti Depo20215, která festival pořádá. Emily se může v Plzni vyřádit na dlouhé opěrné zdi pod viaduktem naproti Prazdroji. Aby dodržela termín, začala s prací už před několika dny.

„Umělci se u nás dostanou k plochám, které jinde nejsou, je to pro ně dobrá motivace, proč přijet,“ míní Štěpán a doplňuje:

„Máme zájem o ty, kteří mají neotřelý styl. Dobrý příklad je francouzský tvůrce Blackdoors - jeho výtvarná technika spočívá v nalepování keramických obkladů na stěny, v Plzni to předvede na stěně schodiště U Družby.“

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Tento dům u Radbuzy čeká na českého streetartového umělce, který si říká Zeb One

Do letošní sedmičky streetartových umělců patří ještě bulharský výtvarník Aleksi Ivanov, ten se postará o oživení basketbalového hřiště v Manětínské ulici, Estonec Gutface promění vysloužilé trafo na Skvrňanech v rejdiště mytických městských služebníků, třeba popelářů nebo elektrikářů.

Česko reprezentuje Jakub Matuška zvaný Masker, který vyzdobí viadukt v ulici Edvarda Beneše, a Zeb One - toho čeká dům kousek od Radbuzy.

Za málo peněz hodně muziky

Festival si podle Štěpána již vydobyl slušné mezinárodní renomé. „Jsme na velmi dobré evropské úrovni, což je znát i z toho, že se hlásí umělci zvučných jmen,“ podotýká.

„Máme sice malý rozpočet, ale uměleckou kvalitou jsme na tom stejně jako bohatší festivaly,“ míní Štěpán.

Konkrétně jde o částku přibližně osm set tisíc korun, financování je vícezdrojové. „Umělcům hradíme kompletní servis, od honorářů přes barvy až po ubytování,“ uzavřel Štěpán.

FOTO: Nový Chemisův mural

Domácí

Pasta Oner: Jsem z generace, která je zvyklá dojídat

Kultura
Související témata:
Ivan Knut (Notes)

Výběr článků

Načítám