Hlavní obsah

Areál Colours ohromil i autora Trainspottingu. Tohle je velké wow, řekl Irvine Welsh

V Ostravě ve středu 17. července začíná 21. ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava. Své brány areál bývalé průmyslové oblasti Dolní Vítkovice otevřel v pravé poledne, první koncerty začnou od 16 hodin. Hlavní festivalové hvězdy jsou již v areálu, kde nasávají atmosféru a nešetří chválou.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Zleva Eugene Hütz a Irvine Welsh na tiskové konferenci

Článek

Na fóru Melgintpot vystoupí ve středu a také ve čtvrtek spisovatel Irvine Welsh, který je mimo jiné autorem slavného Trainspottingu. Literát, který má velmi blízko k hudební scéně a má osobní zkušenost s řadou světových hudebních festivalů, označil ostravský festival za velký unikát.

„Když sem člověk přijede a vidí to na vlastní oči, tak je to prostě velké wow. Způsob, jakým jste z tohoto areálu vytvořili něco nového, je opravdu úchvatný. Myslím, že v řadě zemí by to snad ani nebylo možné. Je to prostě něco neuvěřitelného,“ liboval si Irvin Welsh na krátkém setkání s novináři, které předcházelo zahájení festivalu.

Podobně chválí Ostravu také Eugene Hütz, frontman kapely Gogol Bordello, která vystoupí hned v úvodní den na hlavní festivalové scéně. S kapelou přijel na Colours už potřetí v historii.

Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava: Největší show nabídne Sam Smith

Hudba

Zatímco první dva koncerty Gogol Bordello odehráli ještě v původním areálu u Slezskoostravského hradu, tentokrát na ně čeká hlavní scéna v srdci průmyslových Vítkovic.

„Když jsme na Colours byli poprvé, tak se nám to zvrtlo na dvoudenní party. Dnes jsme tady ale opravdu jen na jeden den. Je skvělé se sem vrátit, Ostrava má skvělou atmosféru. A je úžasné vidět, jak festival vyrostl,“ řekl Hütz.

Ve středu večer na Colours of Ostrava vystoupí kromě zmiňované kapely také Vojta Dyk, Genesis Owusu, Alex Serra, kapela Lake Malawi, hlavní hvězdou úvodního dne bude americký kytarista Tom Morello, známý zejména z kultovní kapely Rage Against The Machine. Jeho koncert bude důstojnou náhradou za kapelu Queens of the Stone Age, která musela zrušit své turné kvůli zdravotním komplikacím jejich frontmana.

Novinky a Právo jsou hlavními mediálními partnery akce.

Lenny Kravitz jede na Colours se sedmi kamiony plnými techniky a zázemí

Kultura

Vojtěch Dyk představuje letní hit Kopule

Hudba
Související témata:
Kniha Trainspotting
Irvine Welsh

Výběr článků

Načítám