Hlavní obsah

Amos Oz: S touto válkou nesouhlasím!

Novinky, František Cinger
PRAHA

"Před jedenácti lety jsem podporoval válku proti Iráku, dnes ale nemohu," řekl v pondělí na Festivalu spisovatelů izraelský spisovatel Amos Oz. Téma válečného konfliktu v Iráku, které je číslem jedna všech společensko-politických rozprav současnosti, ovlivňuje i program Festivalu spisovatelů.

Foto: Tomáš Pokorný

Kostel Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem.

Článek

"Mezi válkou před jedenácti lety a dnes je jeden základní rozdíl, a sice morální. Je rozdíl, jestliže násilníkovi znemožníte někoho znásilnit, pak takové jednání ospravedlňuje konflikt, a proto jsem tehdy válku podporoval. Nelze ale nechat někoho znásilňovat a po letech se mu vlámat do domu." I kdyby všechno dopadlo podle plánů a Saddám Husajn by byl sesazen, tak podle Oze zůstane hodně obětí a hodně hořkosti, která jen tak nezmizí.

Závěrečná scéna pokryta krví

Konflikt mezi Izraelci a Palestinskými Araby označil za střet pravdy s pravdou. "Oba národy mají nárok na své území, na svůj stát. Neměli bychom se snažit skončit jako Shakespearova dramata, kdy po závěrečném vítězství bude scéna pokryta krví," dodal. Řešením podle spisovatele angažujícího se v izraelském mírovém hnutí bude nepříjemný kompromis: "Dva státy, které budou spolupracovat. V tom se snažíme dávat za příklad rozdělení Československa, nehledíme na bývalou Jugoslávii."

Terorismus označil za druh fanatismu a řekl, že navrhuje univerzitám na celém světě, aby ustavily katedry komparativního fanatismu, protože téměř všude se objevují lidé toužící fanaticky někoho předělat. Když se jim to nepodaří, raději oběť zavraždí.

Venkovská děvčata z Irska

Sympatická Edna O´Brienová, významná autorka pocházející z Irska, se s novináři rozdělila o přijetí svého prvního románu Venkovská děvčata. Jde o příběh Irek se silnou katolickou výchovou, které se vydaly do světa. Tento román byl považován za skvrnu na cti irského ženského tématu. "Irskem jsem přímo posedlá," řekla. "Máme spoustu příběhů, které můžeme vyprávět. Irsko je mi velkou inspirací."

Právě Edna O´Brienová bude v úterý ve 13 hodin podepisovat v obchodu Big Ben v Malé Štuparstké ulici č. 5 v Praze 1 své knihy, ve 14 hodin ji vystřídá indická spisovatelka Arundhatí Royová, v 15 americký prozaik Jeffrey Eugenides. V 16 hodin v obchodním domu TESCO na Národní třídě budou podepisovat své práce Rakušan Robert Menasse a Josef Nesvadba. Na besedě listu The Guardian budou v divadle Minor od 16 hodin s názvem Velký sen o nebi hovořit Spiros Vergos, Arundhatí Royová, Jeffrey Eugenides a Peter Demetz. V 19.30 se tam na mezinárodním večeru sejdou Irvine Welsh, Jeffrey Eugenides a Nikos Panayotopoulos.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám