Hlavní obsah

Ztracené houbařky na Pelhřimovsku vypátral policejní psovod

Pelhřimovsko

Šťastný konec mělo pondělní pátrání po ztracené houbařce s dvanáctiletou dcerou na Pelhřimovsku. Zabodoval policejní psovod se svým psem a obě rychle našel, uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto: Policie ČR

Ztracené houbařky našel v lese na Pelhřimovsku policejní psovod Jan Smutný se svým služebním psem.

Článek

„V pondělí 7. října deset minut po půl sedmé večer přijali policisté na lince 158 oznámení od ženy, která se svojí dcerou vyrazila na houby do lesů kolem Vyskytné na Pelhřimovsku. V lese se ale ztratila a nedokázala nalézt cestu ke svému zaparkovanému autu, s nímž na místo přijela z Jihlavy,“ informovala v úterý policejní mluvčí Dana Čírtková.

Žena naštěstí policistům popsala poměrně detailně místo, kde se nachází. „Vzhledem k tomu, že se venku velmi rychle stmívalo a v lese byla s ženou také její dvanáctiletá dcera, operační důstojník ihned informoval dostupné policejní hlídky,“ informovala Čírtková.

Seniorka na Vysočině se na houbách ztratila synovi z dohledu, našli ji až hasiči

Krimi

Psovod po službě neváhal pomoci

Kontaktoval také koordinátora policejních psovodů, aby poslal na místo někoho ze svých kolegů se služebním psem. Na oddělení služební kynologie v Jihlavě zrovna v tu dobu končil svoji denní službu Jan Smutný.

„Neváhal a již ve svém volnu se svým vozidlem a služebním psem okamžitě vyrazil k místu, kde se žena a dívka měly ztratit. V místech mezi obcemi Vyskytná a Sázava se velice rychle zorientoval a společně se psem se během necelé půl hodiny podařilo obě houbařky nalézt,“ popsala Čírtková.

V tomto případě pomohlo pátračům to, že žena s sebou měla telefon. „Policisté dokázali na mapě poměrně přesně vymezit místo, kde se nachází, a to díky GPS souřadnicím telefonu, z něhož volala na tísňovou linku,“ zmiňuje mluvčí. Obě ženy byly v pořádku, policisté je převezli k jejich zaparkovanému autu.

Telefon jako základ

V souvislosti s aktuální houbařskou sezonou policisté znovu varují houbaře, aby ani při této zálibě nepodceňovali zásady bezpečného chování. Jak se ukázalo i v tomto případě, základem je nabitý mobilní telefon.

„Důležité je také informovat některého z příbuzných nebo známých o plánovaném houbaření, a to včetně uvedení místa, kam se dotyčný hodlá vydat a kdy se chce vrátit. Zejména senioři by měli brát v úvahu i svůj zdravotní stav a zvážit, zda jim umožňuje i případnou delší chůzi,“ upozorňuje mluvčí. V tomto ročním období hraje velkou roli také dřívější západ slunce.

Do lesa do smrti nejdu. Strach z divočáků vyhnal ztracené houbařky v Chřibech na strom

Krimi

Související články

Houbař se na Táborsku zřítil ze skály

Na pomoc zraněnému houbaři u obce Hutě na Táborsku vyrazili v pondělí odpoledne letečtí záchranáři z Českých Budějovic. Muži zřejmě podklouzla noha a spadl ze...

Výběr článků

Načítám