Hlavní obsah

Zoufalá seniorka se v Ostravě pokusila zabít nemocnou dceru. Dostala podmínku

Ostrava

Pod tíhou fyzického i psychického vyčerpání se důchodkyně Alžběta (87) z Ostravy rozhodla, že zabije těžce postiženou dceru Blanku (63). Útok se jí naštěstí nezdařil, dceři způsobila kamenem jen několik modřin a oděrek na hlavě a rukou. Drobná seniorka nakonec dostala za pokus o vraždu podmíněný trest.

Seniorka nechtěla k zoufalému činu, při němž chtěla zabít postiženou dceru, nic říkat a snažila se vyhýbat kamerám a fotoaparátům. Video: Pavel Karban, Novinky

Článek

Ženě hrozil až dvacetiletý pobyt za mřížemi, státní zástupce se však s obhájcem i obžalovanou dohodl na vině a trestu. Tu v pátek posvětil Krajský soud v Ostravě. Alžbětu potrestal třemi lety odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let. Současně nařídil, aby na důchodkyni dohlížel probační úředník a aby podstoupila ambulantní psychiatrickou léčbu.

Zabít dceru, která trpí roztroušenou sklerózou, se seniorka rozhodla loni 8. října v bytě v Ostravě-Zábřehu. Tehdy u ní byla Blanka na návštěvě přes noc. Podle obžaloby vzala žena do ruky téměř půlkilový kámen a na dceru zaútočila. Dcera začala křičet, bránila se, snažila se rány vykrývat rukama.

„Obžalovaná ustala v útoku poté, co ji poškozená odstrčila a manžel okřikl,“ řekl státní zástupce David Bartoš s tím, že po neúspěšném pokusu se chtěla důchodkyně zabít skokem z výškového domu v okolí jejího bydliště. „Naštěstí si to ale rozmyslela a vrátila se zpět,“ dodal.

Bodl muže, co zrovna vybral peníze z bankomatu. O peníze nešlo, vysvětlil soud snížení trestu

Krimi

Mladší z žen utrpěla při útoku krevní podlitiny na hlavě a oděrky na rukou, které jí ošetřili v nemocnici. „I když byl pokus chabý, až nezpůsobilý k usmrcení, stále se jedná o pokus o vraždu,“ vysvětlil Bartoš, proč Alžběta skončila před soudem.

Podle státního zástupce vyvolalo vražedný útok hned několik negativních okolností. „Jednak horší psychický stav paní obžalované, špatný fyzický stav poškozené, samozřejmě velkou roli hrál i věk obžalované. Myslím, že to pro ni bylo poměrně fyzicky i psychiky náročné období a ona to bohužel řešila tímto nešťastným způsobem,“ nastínil.

Zatímco napadená Blanka k soudu nepřišla, její matka ano. Hovořit o osudném dni ani pohnutkách nechtěla. „Celé je to nešťastné,“ utrousila pouze na chodbě soudní budovy, kam, jak prozradila, dorazila poprvé v životě.

Víc nemluvila, snažila si zakrývat obličej a na otázky soudu odpovídala pouze jednoslovně. Pouze na dotaz předsedy soudu Ondřeje Běčáka, jak či kdy zaplatí škodu 7544 korun zdravotní pojišťovně, odpověděla, že to může být hned.

Soudce Běčák prozradil, že žena vraždu zřejmě plánovala, měla totiž připraveny dopisy, které chtěla po činu rozeslat rodině. „V nich se omluvila za to, co udělala,“ sdělil s tím, že pohnutky, které seniorku k útoku vedly, se dnes jeví až absurdní. „Vsugerovala si, že bez ní nemůže dcera žít,“ dodal soudce, který upozornil, že navrženou dohodu o podmínečném trestu za pokus o vraždu schválil soud zcela výjimečně.

Po 14 letech v kómatu zemřel Matěj z Brna. Ve třech letech mu zpackali operaci mandlí

Domácí

Výběr článků

Načítám