Hlavní obsah

Známého ubodal a s kumpánem mrtvolu hodili do žumpy. Soud vrahovi potvrdil 20 let

Dvaašedesátiletý Karel Machala předloni v listopadu ve Sviadnově u Frýdku-Místku loveckým nožem ubodal svého známého. Tělo pak s dalším mužem hodili do jímky, kde zůstalo takřka dva měsíce. Krajský soud ho za to poslal letos v dubnu na 20 let za mříže. Zdálo se mu to příliš, proto se odvolal. Vrchní soud v Olomouci mu ve čtvrtek trest potvrdil.

Karel Machala u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Zároveň musí Machala zaplatit zhruba 568 tisíc korun nevlastní sestře zavražděného. Vinu přiznal. Svého jednání ale u krajského soudu nelitoval a zavražděného nazýval kreténem. Hrozil mu i mimořádný vyšší trest. Na svém kontě už má celkem 15 deliktů, z toho tři za násilnou činnost. Před čtyřiceti roky už jednou vraždil, tehdy usmrtil svou družku a pobodal jejího milence. Odseděl si za to 14 let. Z vězení vyšel naposledy v roce 2009.

U Vrchního soudu v Olomouci ve čtvrtek poprvé svého činu litoval. „Nemělo se to stát. Seběhlo se to však strašně rychle. Zpátky už to bohužel nevezmu. Pozůstalým se omlouvám,“ vysoukal ze sebe Machala. Soudce však neobměkčil.

Foto: Petr Marek

Karel Machala u Vrchního soudu v Olomouci.

„Je zde vysoká závažnost a škodlivost jednání obžalovaného. Nevratný následek v podobě smrti člověka. Navíc obžalovaný jednal s rozmyslem, byť krajský soud to tak nekvalifikoval. Útočil navíc dvakrát. S tělem pak naložil způsobem, že hodnota lidského života pro něj nemá žádnou cenu. V úvahu je třeba vzít i spoustu dalších trestů. Odvolání jsme proto zamítli jako nedůvodné,“ vysvětlil soudce olomouckého vrchního soudu Petr Jirsa.

Na jihu Čech šetří dvě vraždy, podezřelé zadrželi

Krimi

Hrůzná událost se odehrála 9. listopadu 2022 v areálu firmy ve Sviadnově, kde útočník a jeho oběť brigádně pracovali a společně s dalšími dělníky přebývali v unimobuňkách.

V inkriminovaný den sledovali televizi a u toho popíjeli alkohol. Pod obraz zpitý Machala se pohádal s čtyřiapadesátiletým mužem a vyhodil ho z unimobuňky ven. Tam pak konflikt vyvrcholil rvačkou. Machala tvrdil, že sok mu vyhrožoval zabitím. Šel proto pro svůj lovecký nůž s čepelí dlouhou téměř 20 cm a nešťastníka dvakrát bodl do hrudníku. Když muž padl na kolena, bodl ho ještě, a to s velkou intenzitou, do zad. Nůž zasáhl žaludek, střeva a plíce. Napadený zemřel na místě za pár minut.

Machala si poté zavolal dalšího dělníka, Josefa Matúše, s tím, aby mu pomohl se těla zbavit. Společně mrtvého naložili na kolečka a asi o dvacet metrů dále hodili hlavou dolů do jímky. Tu potom přikryli poklopem. Matúš, který se hájil tím, že byl opilý a jednal v šoku, za to u krajského soudu dostal čtyřletou podmínku.

Machala pak do jímky vyhazoval výkaly a sledoval, jestli se tělo neobjeví. Až na začátku ledna na vraždu upozornil příbuzný Matúše, který znal i zavražděného. Matúš mu totiž o vánočních svátcích, když se bratr na zmizení muže neustále ptal, vše řekl. Policisté následně povolali k žumpě hasiče i potápěče a ti pak tělo vytáhli.

Vrah zastřelil vyhazovače z diskotéky, soud mu potvrdil 17 let ve vězení

Krimi
Související témata:
Karel Machala

Související články

Výběr článků

Načítám