Hlavní obsah

Známého předávkoval pervitinem, při oživování ho utopil. Dostal devět let

Brno

Večírek s pohoštěním v podobě pervitinu podávaného na různý způsob skončil na Ostravsku tragédií. Jeden z účastníků poté, co vykouřil a vypil velké množství pervitinu, zkolaboval. Jeho hostitel, který drogu podával, jej křísil tím, že jej poléval vodou a lil mu ji i přímo do úst, načež host zemřel na utonutí. Hostitel za to dostal 9 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Budova Nejvyššího soudu v Brně.

Článek

K události došlo na podzim 2020 v bytě, kde se běžně konzumovaly drogy. Osudný večer takto host dostal tzv. nabitou skleněnku a potom navíc vypil velkou část půllitrové sklenice, kde byl ve vinném nápoji rozpuštěný další pervitin.

Musel si být vědom rizik spojených s nekontrolovaným a neodborným nakládáním s pervitinem
z rozhodnutí Nejvyššího soudu

„V důsledku jejího užití se mu nejprve udělalo nevolno, postupně upadl do bezvědomí a poté i přes oživovací pokusy, spočívající mimo jiné v polévání a ochlazování poškozeného vodou a nalévání tekutiny do jeho úst, poškozený zemřel. Provedenou soudní pitvou bylo jako bezprostřední příčina jeho smrti stanoveno udušení z utonutí,“ stálo v obžalobě.

Nikdy nikomu špatně nebylo

Justice za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými látkami se způsobenou těžkou újmou na zdraví potrestala hostitele devíti roky vězení. Muž se ještě pokusil zvrátit trest dovoláním k Nejvyššímu soudu, kam si stěžoval, že přece není jisté, jestli host nedorazil už zdrogovaný anebo jestli si nedal i něco navíc, o čem hostitel nevěděl.

„On sám nikdy žádné obtíže neměl a také osoby, které jej navštěvovaly, byly vždy po požití drog bez obtíží,“ napsal do dovolání jeho advokát.

S takovými argumenty ale kýžený dojem na senát Nejvyššího soudu v čele s Tomášem Durdíkem neudělal a soudci jeho dovolání odmítli.

NS: Znal účinky pervitinu

„Obviněný si jako uživatel obeznámený s možnými účinky pervitinu na lidský organismus musel být vědom rizik spojených s nekontrolovaným a neodborným nakládáním s uvedenou látkou, jakož i toho, že její aplikace může způsobit těžkou újmu na zdraví,“ napsali soudci do rozhodnutí, které zveřejnili v těchto dnech v internetové databázi.

„Přesto poskytl opakovaně pervitin poškozenému ke společné konzumaci bez bližší znalosti jeho aktuálního zdravotního stavu a míry jeho případné intoxikace. Příčinou smrti pak bylo shledáno utonutí poškozeného, k němuž mohlo dojít v důsledku neodborných oživovacích pokusů, spočívajících mimo jiné v jeho polévání tekutinami,“ dodali soudci.

Kolem muže ležícího v Brně ve vjezdu do garáže prošly desítky lidí, pak ho přejelo auto

Krimi

Výběr článků

Načítám