Hlavní obsah

Znalce a advokátku stíhají za podvod. Chtěli připravit o majetek umírajícího muže

Ležel v nemocnici v posledním stadiu rakoviny, když za ním přišel jeho soused ze vsi s kupní smlouvou na jeho nemovitosti. Téměř osmdesátiletý důchodce z jihu Čech, který byl v té době již na pokraji smrti, podepsal muži prodej polností, lesů a dalších pozemků za zlomek jejich hodnoty.

Foto: Nemocnice Strakonice

Nemocnice ve Strakonicích

Článek

Podle závěrů policie šlo o trestný čin s cílem připravit seniora ještě za života o většinu jeho majetku.

„Policejní orgán zahájil trestní stíhání dvou osob pro zločin podvod ve stadiu pokusu a spáchaný ve formě spolupachatelství. Jsou ohroženy trestní sazbou od tří do deseti let,“ řekl Novinkám šéf Okresního státního zastupitelství v Písku Zbyněk Polívka.

Podle informací Novinek jsou obviněnými soudní znalec Emanuel N. (57), který nechal nemocného muže smlouvu na interním oddělení strakonické nemocnice podepsat, a advokátka Soňa P. Ta mu měla pomáhat celou transakci legalizovat.

Pražská advokátka zpronevěřila 153 milionů, zjistila policie

Krimi

„Obviněný muž seniora jako svého souseda dobře znal a věděl, že je vlastníkem většího množství nemovitého majetku. Poté co se dozvěděl o jeho diagnóze, využil této mimořádně tíživé situace,“ uvedl zdroj, který zná detaily vyšetřování.

„A když u poškozeného došlo k zásadnímu zhoršení zdravotního stavu, nechal ho uzavřít kupní smlouvu o prodeji několika pozemků o celkové výměře 40 tisíc metrů čtverečních za částku 400 tisíc korun, ačkoliv jejich hodnota byla mnohem vyšší,“ dodal zdroj.

Senior za prodej nemovitosti od obviněného žádné peníze nikdy nedostal. Do měsíce pak v nemocnici zemřel.

Podle vyšetřovatelů smlouvu o prodeji nemovitého majetku seniora připravoval Emanuel N. společně s advokátkou. „Po předchozí vzájemné dohodě a v úmyslu získat majetkový prospěch společně zpracovali kupní smlouvu na koupi majetku poškozeného, kterou posléze obviněný předložil poškozenému k podpisu, a to beze svědků a pod lživou legendou,“ napsali dále policisté do usnesení o zahájení trestního stíhání.

Advokátka pak ověřila pravost podpisu, ačkoliv si musela být vědoma, že smlouva byla uzavřena za nápadně nevýhodných podmínek, což poškozený s ohledem na závažný zdravotní stav mohl jen těžko rozpoznat a za normálních okolností s jejím obsahem souhlasit.

Obviněné dvojici se nakonec nepodařilo podvod dotáhnout do konce. V průběhu řízení na katastrálním úřadu o vkladu nového majitele do katastru nemovitostí zasáhli kriminalisté a k převodu tak nedošlo.

Stížnost proti obvinění

Obviněný znalec se hájí tím, že mu poškozený v minulosti pozemky slíbil, neboť si prý přál, aby se nedostaly do rukou jeho dětí. Prý za ně ani žádné peníze nechtěl. Advokátka Soňa P. na své stíhání reagovala slovy, že si není vědoma ničeho špatného. Tvrdila, že při podpisu kupní smlouvy byla v nemocnici přítomna.

„Toho pána z nemocnice jsem neznala. Pana N. jsem viděla jednou v životě. Vůbec jsem na tom neměla žádný osobní zájem. Jako advokát po 30 letech praxe bych si nikdy nedovolila někde něco falšovat,“ prohlásila právnička. Její obhájce Rostislav Netrval Novinkám řekl, že proti obvinění podal stížnost, kterou v současné době přezkoumává dozorový státní zástupce.

Znalec u soudu lhal ve prospěch agresivního řidiče, hrozí mu vězení

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám