Hlavní obsah

Zloděj odpojil od elektřiny celý Harrachov, sám přitom mohl přijít o život

Zcela „bez šťávy“ se ocitl v pondělí 7. října před polednem celý krkonošský Harrachov . Jak se ukázalo, městečko připravil o elektřinu zloděj, který se vloupal do trafostanice. Dost přitom riskoval, proud jej totiž mohl na místě zabít. Podle policistů je možné, že je pachatel, po němž pátrají, popálený.

Foto: Policie ČR

Zloděj se vloupal do trafostanice, odkud odpojil od elektrického proudu skoro celý Harrachov

Článek

Zloděj odpojil od energie harrachovské domácnosti i podniky deset minut před půl dvanáctou.

„Přivolaní pracovníci společnosti ČEZ následně zjistili, že za jejím odpojením stojí zloděj, který se vloupal do tamní trafostanice, kde se nachází rozvodna vysokého napětí a dva odstavené transformátory. Z nich neznámý pachatel začal postupně vykrádat měděné součásti včetně chladicího oleje,“ popsala mluvčí liberecké krajské policie Ivana Baláková.

Pak se pachatel rozhodl odpojit v objektu vysoké napětí a zatáhl za páku odpínače, což je velmi nebezpečné a mohla to být pro něj osudová chyba. Když s odpínačem musejí manipulovat energetici, přistupují k němu výhradně v ohnivzdorných oblecích, přilbách s celoobličejovým štítem a v rukavicích se schopností ochránit je před napětím 40 tisíc voltů.

Lupič si po skoku z okna v Hradci Králové musel přivolat pomoc

Krimi

„O tom, že by zloděj byl takto vybaven, máme silné pochybnosti. To, že odtud odešel po svých, si vysvětlujeme jen tím, že měl obrovské štěstí a že v rozhodný okamžik stál na dielektrickém koberci. V každém případě byl svědkem ohromujícího výboje a zvukového efektu podobnému výbuchu,“ přiblížila policejní mluvčí.

Po strůjci výpadku proudu nyní policisté pátrají. Upozornili, že možná si z místa odnesl i památku v podobě popálenin.

Pokud se zloděje podaří dopadnout, možná jej překvapí, že ho policisté budou stíhat nejen pro krádež, ale kvůli ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Škodu teprve vyčíslují a podle mluvčí nebude zanedbatelná. Bez elektrického proudu byl Harrachov hodinu a dvacet minut.

Elektrický proud těžce popálil dalšího zloděje kovů

Krimi

Výběr článků

Načítám