Hlavní obsah

Zkušební komisař znásilnil dvě adeptky na řidičák. Dovolání proti podmínce bylo marné

Brno

Škaredé zážitky si odnesly ze zkušebních jízd v jedné z autoškol v Praze dvě mladé Vietnamky. Když totiž po jízdě zamířily se zkušebním komisařem do učebny a čekaly, že dostanou osvědčení, muž se místo toho na ně vrhl, osahával je a zkoušel si vynutit sex. Za dvojnásobné znásilnění dostal muž podmínku a marně se dovolával zásahu Nejvyššího soudu.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Budova Nejvyššího soudu v Brně. Ilustrační foto

Článek

K takřka totožným útokům došlo ze strany komisaře v roce 2019 a 2021. Muž si vyhlédl Vietnamky, které neuměly česky a byly výrazně slabší než on. Přitom předpokládal, že kvůli jejich jinému kulturnímu původu si nebudou stěžovat. V učebně si k nim přisedl na sedačku, začal je i přes jejich nesouhlas líbat a osahávat, ale ženy se mu nepodvolily, a když polevil ve svém snažení, utekly.

Mužovo chování původně justice ohodnotila jako sexuální nátlak s trestem osmi měsíců vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců, odvolací soud ale po odvolání státní zástupkyně změnil klasifikaci na dvojnásobné znásilnění s trestem 18 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

Muž vinu odmítal a za svým odsouzením viděl spiknutí vietnamské komunity s cílem odstranit jej z pozice zkušebního komisaře. V dovolání k Nejvyššímu soudu tvrdil, že soudy viděly jen důkazy proti němu, zatímco okolnosti svědčící v jeho prospěch přehlížely.

Komisař radil se zkušebními testy na řidičák. Učiněná domácí atmosféra, řekl soud

Krimi

Nelíbil se mu ani způsob policejního vyšetřování, když s jednou z poškozených přišel její manžel a následná výpověď se pak podobala spíše kolektivnímu dílu. Připomínal také, že jedna z obětí vše oznámila až po dvou letech, navíc poté, co viděla příspěvek na sociální síti Facebook druhé poškozené.

Spiknutí soud nenašel

Senát Nejvyššího soudu v čele s Petrem Šabatou ale nenašel žádný důvod k zásahu. „Poškozená svoji původní pasivitu, váhavý postoj k oznámení trestné činnosti, věrohodně vysvětlila tím, že ani manžel jí zprvu nevěřil, dále tím, že neumí česky, a konečně i subjektivním pocitem studu, kdy se jí o celé věci zkrátka nechtělo hovořit,“ upozornili soudci.

„Takové psychické rozpoložení a s ním související reakce, často charakterizované snahou nepříjemný prožitek takříkajíc přejít a postupně vytěsnit z hlavy, přitom nejsou u obětí nejrůznějších forem sexuální agrese ničím výjimečným. Stejně tak není neobvyklé, že se oběť odhodlá k oznámení deliktního jednání pachatele až poté, co zjistí, že se netýkalo pouze jí samé, ale i dalších podobně postižených osob,“ připomněl Nejvyšší soud.

Stejně tak soudci nenašli žádný důkaz o komplotu, neboť znásilněné ženy se dříve vůbec neznaly a nic nenasvědčovalo tomu, že by své výpovědi proti komisaři nějak koordinovaly.

Řekla jste jasné ne? Hynková popsala, jak probíhal výslech u soudu s Cimickým

Krimi

Výběr článků

Načítám