Hlavní obsah

Ženy ze Šumperska se zapojily do soutěží o večeři. Přišly o desítky tisíc

O desítky tisíc korun přišly v posledních dnech dvě ženy ze Šumperska. Podvodníkům se je podařilo přesvědčit, aby se zapojily do soutěže o večeři. Vidina chutného jídla se ale rozplynula. Oběma zbyly jen oči pro pláč a smutný pohled na bankovní konta.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

První poškozenou kontaktovala v neděli přes mobilní aplikaci žena a sdělila jí, že po zaslání e-mailu a svého telefonního čísla se může zúčastnit soutěže o večeři.

„Starší žena v tom neviděla žádnou záludnost a údaje odeslala. Netrvalo dlouho a přišla jí informace o výhře dvacet tisíc korun,“ sdělila Novinkám v úterý policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Seniorka podle ní neznámému pachateli, v domnění že jí budou peníze zaslány na bankovní účet, poskytla veškeré přihlašovací údaje k platební kartě. „Poté vše autorizovala a zjistila, že jí bylo z účtu v několika odchozích platbách odčerpáno celkově 37 500 korun,“ uvedla mluvčí.

Žena ze Zlínska myslela, že soutěží s kamarádkou o večeři. Na účtu jí zbylo sotva na jednu

Krimi

V pondělí se podle ní do soutěže o večeři zapojila také žena ze Zábřehu, kterou oslovil pachatel prostřednictvím profilu její známé. Uvedl, že potřebuje její telefonní číslo, aby mohla hrát v soutěži o večeři.

„Žena nezaváhala a číslo poslala s tím, že jí přijde kód, který má obratem poslat neznámé osobě. To taky udělala. Vzápětí jí přišla fotka s dárkovým poukazem v hodnotě 20 000 korun, který bude její, ale pouze pod podmínkou, že musí vyfotit svoji platební kartu z obou stran a zaslat ji,“ konstatovala Zajícová.

Poté, co žena vše odeslala, následoval požadavek, aby otevřela internetové bankovnictví, kde měla potvrzovat odchozí platby v řádu tisíci korun, a to taky udělala. Po chvíli se jí to zdálo divné a neznámému pachateli napsala, že chce odeslané peníze ihned vrátit zpátky na účet, nebo půjde na policii oznámit, co se stalo.

„Pak s pachatelem ukončila komunikaci a zjistila, že se nemůže přihlásit do internetového bankovnictví, na svůj e-mail a taky Facebook. Zavolala tedy do banky a zjistila, že přišla o necelých 164 000 korun,“ doplnila policejní mluvčí.

Šáleného muže ze Zlínska nezastavila ani banka, podle instrukcí ženy ze seznamky odeslal přes 300 tisíc

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám