Hlavní obsah

Ženu při nehodě zabily úlomky zpětného zrcátka. Řidič náklaďáku dostal dva roky

Brno

Osudovou porci smůly si vybrala mladá žena, která cestovala autobusem poblíž Uherského Brodu. Protijedoucí náklaďák totiž vyjel ze svého pruhu a svým zpětným zrcátkem urazil zrcátko autobusu. Úlomky skla a kovu proletěly až do autobusu, kde smrtelně zranily jednu cestující. Viník nehody, řidič náklaďáku, za to dostal dva roky vězení.

František Pastva nechtěl verdikt komentovat.Video: Petr Kozelka, Novinky

Článek

K tragédii došlo loni na začátku března před desátou hodinou večerní. Za volantem těžkého náklaďáku seděl šedesátiletý František Pastva. Na předpisy nedbal, v obci se totiž řítil rychlostí 88 km/h. Navíc se nevěnoval řízení a v jednu chvíli přejel do protisměru, kde na svém autě urazil zpětné zrcátko o protijedoucí autobus.

Místo toho, aby zastavil a zjistil, co se stalo, pokračoval v jízdě dál až na Vyškovsko, kde vyložil náklad a pak se v noci vracel zpět. Když míjel místo nehody, kde stál poškozený autobus a policisté vyšetřovali nehodu, zastavil a přihlásil se mužům zákona. V autobuse cestovalo 38 lidí, čtyřiatřicetiletá žena bohužel zemřela po těžkém zranění hlavy.

Ujetí od nehody je jedním z nejodpornějších činů, které souvisí s řízením vozidla
Hana Kleinová, soudkyně

Muž nejprve u Okresního soudu v Uherském Hradišti tvrdil, že si střetu nevšiml. S takovou obhajobou ale nepochodil a za obecné ohrožení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci dostal dva roky vězení. Verdikt se Pastva pokusil zvrátit ještě odvoláním k brněnskému krajskému soudu, kde žádal podmínku.

Školačka v Brně naběhla na jedoucí auto, řidič ujel

Krimi

„Můj zdravotní stav je takový, no špatný. Nečekal jsem až takový rozsudek. Mám doma lidi, kteří mě potřebují,“ politoval se před soudem Pastva. „Jeho obhajoba o tom, že si ničeho nevšiml, je ryze účelová. V kartě řidiče má 18 záznamů,“ nechtěla nic slyšet o mírnějším trestu státní zástupkyně.

Senát v čele s Hanou Kleinovou odvolání smetl ze stolu. „Při srážce se utrhla zrcátka obou vozů. Obžalovaný ujel dva kilometry, pak na chvíli zastavil, ale následně pokračoval v cestě bez toho, že by otočil a zjišťoval, co se stalo. Tragický následek je skutečně nečekaný, ale to neznamená, že by to obžalovaného mohlo vyvinit,“ zdůraznila Kleinová.

„Je smutné, že takového jednání se dopustil profesionální řidič. Ujetí od nehody je jedním z nejodpornějších činů, které souvisí s řízením vozidla,“ zdůraznila Kleinová s tím, že muži hrozilo až osm let vězení.

Řidič na Jičínsku neunesl, že ho předjela mladá řidička. Vytlačoval ji ze silnice

Krimi

Výběr článků

Načítám