Hlavní obsah

Žena z Prachaticka dostala za pokus o vraždu matky jen čtyři roky. Soud uložil výjimečně nízký trest

České Budějovice

Přestože sazba za vraždu i ve stadiu pokusu je v prvním odstavci 10 až 18 let, senát Krajského soudu v Českých Budějovic uložil ve čtvrtek 49leté ženě z Prachaticka za tento zločin pouze čtyři roky vězení. Zohlednil celou řadu polehčujících okolností.

Žena u Krajského soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Žena se 6. dubna letošního roku pokusila zavraždit vlastní nemocnou matku, když jí kolem hlavy dala igelitový pytlík a kolem krku utáhla elektrický kabel. Pak zavolala tísňovou linku s tím, že matku zabila, protože se už nedokáže o ni starat. Její 81letá matka útok přežila s oděrkami a strangulační rýhou na krku. Utrpěla lehké zranění. U soudu pak pachatelka prohlásila vinu v souladu s obžalobou.

„Připustila jste si, že takhle jednat nechcete. Následky pro vaši maminku byly minimální. Jednalo se o pokus, což je samo o sobě důvod pro snížení trestu. Zohlednili jsme i to, že jste vedla řádný život. Oznámila jste čin policii a také je vaše lítost upřímná,“ upozorňoval obžalovanou na polehčující okolnosti v odůvodnění rozsudku soudce Ondřej Kubů.

Podmínka za vraždu manželky. Důchodce v 94 letech už péči o nemohoucí ženu nezvládl

Krimi

Státní zástupce navrhoval osm let, obhájce pak dokonce podmínečný trest. Kubů také zmínil, že celý případ má své nesporné tragické stránky. Nemocná matka se upnula na dceru a vyžadovala od ní v podstatě nepřetržitou péči. Žena sáhla ke zločinu v opravdu náročné situaci. „Vyústění této situace je možné označit za tragické. Buď byste zničila sebe, nebo byste omezila péči o maminku a to by zničilo ji. Vy jste to řešila nikoliv tragicky, ale zločinně,“ vysvětlil soudce v odůvodnění, proč je trest nepodmíněný, s tím, že řada lidí se stará o nemocné lidi a ocitnou se v podobné situaci. „Neřeší ji však tak fatálním způsobem,“ zdůraznil Kubů.

Součástí trestu je i ochranné protialkoholní léčení. Žena jednala pod vlivem alkoholu. U soudu žena svého činu litovala, ale upozorňovala také na to, že péče o matku byla opravdu velmi náročná. „Kdybych mohla všechno vrátit. Bylo to pomatení smyslů pod vlivem alkoholového opojení. Zapříčinilo to také zoufalství a strach, co bude do budoucna,“ konstatovala obžalovaná. Také zmiňovala, že nakonec od matky už téměř nemohla odcházet. Nestíhala ani hodiny němčiny, kterými si přivydělávala. Její matka téměř nechodila a trpěla i maniodepresivní psychózou a schizofrenií. Zemřela 27. září přirozenou smrtí.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Obhájce se na místě vzdal odvolání, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Nechtěla být sama ani dvě hodiny. Žena se u soudu zpovídala z pokusu o vraždu těžce nemocné matky

Krimi

Výběr článků

Načítám