Hlavní obsah

Žena z Olomouce naletěla podvodníkům, bude splácet milionový dluh

Olomouc

Milionový dluh bude muset splácet devětačtyřicetiletá žena z Olomouce, jež se stala obětí internetových podvodníků. Na jejich radu si půjčila peníze, aby mohla výhodně investovat. Kýžený zisk ale nepřišel, žena o peníze přišla a zůstal jí jen dluh. Novinky o případu ve čtvrtek informovala policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Žena v březnu na jedné sociální síti zareagovala na reklamu, která lákala na zhodnocení investovaných peněz. Do formuláře zadala své telefonní číslo, na které se jí ozvala žena.

„Následně na e-mail obdržela informace o možnosti získat pasivní příjem z obchodování na finančním trhu. Další den oznamovatelku telefonicky oslovil muž a ona souhlasila s investicí. Od té doby se rozjel kolotoč podvodných praktik,“ uvedla mluvčí.

Nejprve si žena do počítače nainstalovala program pro vzdálený přístup a poté se přihlásila do svého internetového bankovnictví. Zde pachatel převedl ze spořicího účtu na běžný účet 70 000 korun.

„Žena si následně na radu podvodníka, který se vydával za finančního poradce, začala půjčovat peníze nejen u své banky, ale i u jiných institucí nebo osob, které tuto službu nabízejí. Celkově si vypůjčila přes 1,3 milionu korun,“ konstatovala Skoupilová.

Neznámý pachatel podle ní během několika týdnů provedl z účtu poškozené za její asistence několik plateb na zahraniční účty. Podvodníci ženu připravili celkem o více než 1,6 milionu korun.

Když se ženou přestali domnělí poradci komunikovat a nebyly jí žádné peníze vyplaceny, rozhodla se ve středu obrátit na policii. Pachatelům hrozí v případě dopadení trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

„Radíme lidem, aby se nenechali zlákat reklamami slibujícími výhodnou investici. Bohužel je na internetu celá řada podvodných inzerátů a některé z nich zneužívají fotky známých osobností a celebrit. Nenechte se nalákat na vidinu rychlého a vysokého zisku, můžete snadno naletět. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka. Nikdy neinstalujte do počítače nebo telefonu jakékoliv programy a aplikace na žádost neznámé osoby,“ shrnula mluvčí hlavní zásady, jak nenaletět podvodníkům.

Třikrát poslal peníze falešnému makléři. Senior přišel o zhruba 700 tisíc korun

Krimi

Výběr článků

Načítám