Hlavní obsah

Žena se zamilovala do fiktivního lékaře z Jemenu. Přišla o dva miliony

Těžko pochopitelnou dávku důvěřivosti projevila žena z Frýdecko-Místecka, kterou neznámý podvodník postupně připravil o více než dva miliony korun. Případ je dokladem toho, že takzvaní kyberšmejdi jsou často velmi trpěliví a počítají s tím, že získat důvěru oběti nemusí být úplně jednoduché.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

O případu, který se začal odvíjet v listopadu minulého roku, informovala mluvčí policie Kateřina Kubzová. Ženu středního věku oslovila pomocí sociální sítě osoba, která se představila jako francouzský vojenský lékař působící v Jemenu.

„Po několika dnech romantické konverzace se muž na chvíli odmlčel. Poté ženě napsal, že došlo k útoku na jeho nemocnici, a požádal ji, zda by na její adresu mohl poslat balíček se svými osobními doklady a naspořenými penězi. S tím žena souhlasila a poskytla mu své kontaktní údaje, včetně adresy a e-mailu. Muž jí pak zaslal potvrzení, že balíček předal jisté doručovací společnosti,“ uvedla mluvčí.

Od doručovací firmy ale následně přišel e-mail s informací, že musí zaplatit daň z přidané hodnoty, aby jí mohl být balík doručen do České republiky. „Žena tedy na uvedený účet zaslala pět tisíc eur, tedy okolo 125 tisíc korun. Následovala však další zpráva, kdy jí společnost napsala, že se s balíkem něco stalo a je zde podezření na praní špinavých peněz. Samozřejmě po ženě požadovala další peníze. I když poškozená zaplatila další částku, situace se opakovala a chodily jí další zprávy s žádostmi o další peníze.

Foto: Policie ČR

Ukázka komunikace s kyberšmejdem.

„Žena tak od listopadu do současnosti, kdy čekala na balíček, zaslala v několika platbách více než dva miliony korun. Během té doby stále komunikovala s údajným lékařem. I když několikrát pojala podezření, že jde o podvod, muž ji dokázal vždy přesvědčit o opaku. Žena tak přišla nejen o své úspory, ale později si sjednala i několik půjček, aby mohla za doručení balíku zaplatit. Ten však nedorazil,“ dodala mluvčí.

Policie i v souvislosti s tímto případem vyzývá veřejnost, aby byla na sociálních sítích obezřetná a nenavazovala přátelství s naprosto cizími osobami. „Podvodníci jsou mnohdy vytrvalí, aby získali vaši důvěru a následně vás mohli přesvědčit o poskytnutí či zaslání peněz. Někdy postačí se svěřit rodině či přátelům, kteří mohou na věc pohlížet jinak a varovat vás,“ doplnila mluvčí.

Brigáda ve filmové kritice ji přišla draho, narazila na podvodníky

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám