Hlavní obsah

Žena nechala psy pojít hlady a žízní zavřené v kleci v opuštěném bytě

Otřesný případ týrání zvířat vyšetřují liberečtí kriminalisté. Třiadvacetiletá žena měla nechat v opuštěném bytě dva psy zavřené v klecích, kde uhynuli trýznivou smrtí hladem a žízní. Případ vyšetřují kriminalisté.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do bytu, kde se našla dvě těla kříženců uzavřená v klecích, se dostala policie společně se zástupci Ligy na ochranu zvířat před několika dny. Vyrazili tam po oznámení obyvatel domu, že je odtamtud cítit nesnesitelný zápach.

„Přijali jsme oznámení od nájemníků, že je z jednoho z bytů cítit zápach. Na místo se proto dostavila i naše hlídka a dovnitř se dostala společně se zástupci realitní kanceláře, kteří byt otevřeli. Objevili tam i oba uhynulé psy,“ uvedla ve středu mluvčí liberecké policie Klára Jeníčková.

Obyvatelka domu se na místě nezdržovala a policisté ji museli najít.

„Ženu již kriminalisté objevili a zahájí její stíhání pro trestný čin týrání zvířat. Nyní čekáme na znalecký posudek,“ dodala Jeníčková.

Těla obou psů byla předána veterinární správě, která po pitvě určí příčinu smrti.

Muž na Teplicku ubil železnou tyčí fenku pitbulteriéra k smrti

Krimi

Podle všeho je ale zřejmé, že pětiletý pes křížence německého ovčáka a dvouletá fenka uhynuli, protože neměli přístup k vodě a krmení. Jejich trápení navíc umocnila vedra předchozích dnů, kdy se teploty šplhaly ke třicítkám.

„To, co jsem viděla, byla otřesné. Zvířata musela být v klecích zavřená tak měsíc, přitom stačí ve vedrech, která panovala, tři dny bez vody a začnou jim kvůli dehydrataci selhávat orgány. Jejich smrt musela být strašná, měli vytrhané chlupy a bylo evidentní, že se snažili z klecí dostat ven,“ popsala Dagmar Kubištová z Ligy na ochranu zvířat, která na místě zasahovala, těla uhynulých psů přebírala a předávala na další zkoumání veterinářům. Výsledky pitvy by mohly být známé za několik dnů.

Zvířata bojovala o život, nikdo nepomohl

Podle svědků obyvatelka do bytu v době, kdy musela zvířata v klecích trpět anebo už byla mrtvá, ještě přicházela a stěhovala si věci. Nic ale neudělala a zvířatům nepomohla. Pomoci se ale nedočkali psi ani od lidí třeba z okolních bytů, ač museli být slyšet minimálně tehdy, když se snažili dostat ze svého vězení a bojovali o život.

„Lidé ze sousedních bytů prý nic neslyšeli a ani prý nevěděli, že tam bydlí žena se psy. Bydlela tam rok a musela s nimi chodit ven nebo někdy štěkali. Bohužel, lidé se nezajímají, co se děje kolem, nebo se bojí zasáhnout a to je špatně. Zajímají se jen o svoje, a přitom má vždy smysl něco udělat a zvíře zachránit,“ zdůraznila Kubištová s tím, že doufá, že jde o ojedinělý případ takového týrání, přičemž o mnohých se ani okolí nedozví.

„Pro mě je vždy nejdůležitější jít tvrdě za tím a dostat takového člověka před soud, ať je trest jakýkoliv. Lidé by se neměli bát na takové věci upozornit,“ dodává Kubištová, která současně vede lučanský útulek Dášenka a s různě týranými zvířaty se tak setkává denně.

Případ i nadále sleduje a čeká, až budou výsledky pitvy, známá příčina smrti zvířat a jejich majitelce bude sděleno obvinění. Žena má totiž u sebe dalšího psa, ale toho jí zatím podle českých zákonů odebrat nelze.

Důchodce z Tišnovska měl čivavu uvázanou ve sprše, krmil ji čokoládou a napájel vodkou

Krimi

Výběr článků

Načítám