Hlavní obsah

Žena kvůli dávkám zveličovala problémy po mrtvici, přitom jezdila na dovolené a festivaly

Brno

Zneužít svého stavu se po prodělané mrtvici rozhodla Marie Nováková. Ta před lékaři a sociálními pracovníky zveličovala své problémy tak, aby měla nárok na co největší invalidní důchod a další dávky. Sekundovala jí v tom dcera Alena. Takto si přišly na milion korun, které by ale po zásahu soudu měly vrátit. A k tomu si ještě vykoledovaly podmínky.

Marie a Alena Novákovy dostaly trest za podvod.Video: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Žena z Jihlavska skutečně mrtvici v březnu 2014 prodělala. A ačkoli její stav neodpovídal možnosti přiznání příspěvku na péči či vyššího stupně invalidity, matka s dcerou přesto balamutily úřady báchorkami o špatném zdraví. To jim vyneslo přiznání invalidního důchodu a příspěvku na péči a mobilitu, přičemž si takto přišly na milion korun.

Marie Nováková si za to u jihlavského okresního soudu vyslechla tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let a Alena Nováková dostala dvouletý trest s odkladem na tři roky za podvod. Soud jim k tomu uložil, aby zaplatily způsobenou škodu. Ženy se s tím ale nehodlaly smířit a podaly odvolání k brněnskému krajskému soudu.

Nikdy jsme nic špatného neudělaly, nezatajily. Jen jsem dostala mrtvici
Marie Nováková, obžalovaná

„Klientka si subjektivně myslela, že je na tom velice špatně, a její dcera o ni pečovala. Měla kvůli tomu i problémy ve škole, byla přesvědčená, že matka tu péči skutečně potřebovala. Obžalovaná je skutečně nemocná, možná ne tak těžce, ale není důvod ji trestně postihovat. Navrhuji pro obě zproštění obžaloby,“ řekla odvolacímu senátu obou žen.

„Je to všechno pravda, dcera se o mě prostě jen starala po mozkové mrtvici. Dělala pro mě první poslední. Nikdy jsme nic špatného neudělaly, nezatajily, nezveličovaly, nic jsme nepředstíraly, žádný podvod jsme neudělaly. Jen jsem dostala mrtvici,“ slzela u soudu Marie Nováková.

Senát v čele s Martinem Hrabalem ale neobměkčila. „Nepochybujeme o té cévní mozkové příhodě, ale řešíme rozpor mezi skutečnostmi prezentovanými lékařům či v rámci sociálních šetření s realitou. A tam jsou naprosto jasné disproporce. Obžalovaná jezdila na dovolené do Egypta, na festivaly, chodila ke kadeřnici. To jsou objektivní skutečnosti v naprostém rozporu s tím, co obžalované prezentovaly,“ konstatoval soudce Hrabal s tím, že uložené tresty jsou spíš výchovného charakteru.

Desítky podvodníků ze Zlínska si díky fiktivním dokladům přišly na 145 milionů

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám