Hlavní obsah

Zběsilá honička na Jablonecku. Recidivista málem srazil policistu

Tanvald

Honičky jako z akčního filmu byli svědky řidiči v několika obcích a městech na Jablonecku. Policisté tam pronásledovali zběsilého řidiče, který se snažil za každou cenu ujet. Nechtělo se mu do vězení, kde už měl nějaký čas sedět. Jednoho z pronásledujících policistů navíc skoro přejel.

Zběsilá honička na JabloneckuVideo: Policie ČR

Článek

Šofér prchal před policisty zhruba v polovině srpna. A důvodů k ujíždění měl hned několik. Nesmí řídit, a navíc měl dávno sedět ve vězení, kam ale nenastoupil.

Čtyřiatřicetiletý muž na sebe upozornil divokou jízdou mezi Rychnovem a Jabloncem nad Nisou, kde divoce kličkoval mezi vozy a mnohé ohrozil. Řidiči tak volali na linku 158.

„Jakmile policisté obdrželi tuto informaci, vyjeli za použití majáku do míst, kde by se mohl uvedený řidič s vozem pohybovat. Hlídka ho dojela v Kokoníně v ulici Letní, kde se v řadě několika aut zařadila za něj. Jakmile ovšem řidič zjistil, že policisté staví jeho, sešlápl plyn a začal ujíždět,“ uvedla mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

S fordem zběsile ujížděl před sokolovskými policisty. Třikrát boural, ohrozil i matku s dítětem a pak zmizel

Krimi

Následně začalo několikakilometrové pronásledování z Kokonína přes Novou Ves nad Nisou, Smržovku až do Tanvaldu. Během riskantní jízdy ujíždějící řidič ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, nerespektoval výzvu k zastavení ani pravidla provozu, vjížděl do křižovatek z vedlejších silnic bez sebemenšího přibrzdění.

V Tanvaldu kvůli své šílené jízdě nezvládl situaci, kdy se v protisměru přiblížilo protijedoucí vozidlo, a vyjel vpravo mimo silnici, ale ani to ho nezastavilo.

„Během následného zákroku policistů se snažil vycouvat s vozem zpět na silnici a přitom jednoho z nich bezprostředně ohrozil. Zasahující policista se naštěstí stačil najíždějícímu vozu včas vyhnout,“ popsala Sochorová.

Odjet se mu pak už nepovedlo, policisté řidiče z vozu vytáhli a zadrželi ho. Následnými kontrolami se ukázalo hned několik důvodů, proč se snažil ujet. Zadržený muž měl totiž soudně zakázané řízení motorových vozidel a ke všemu byl na něj vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Ukázalo se také, že je to zkušený kriminálník s jednadvaceti záznamy v rejstříku trestů.

Minulý týden jablonečtí kriminalisté zahájili jeho trestní stíhání za spáchání zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. „Policisté ho samozřejmě na základě vydaného příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody po provedených úkonech eskortovali do Vazební věznice v Liberci,“ dodala policejní mluvčí.

Obviněnému nyní hrozí za spáchání uvedených trestných činů další trest odnětí svobody, a to až na šest let.

Muž z Orlickoústecka ujížděl policistům stošedesátkou, zastavil ho ťukanec do boku auta

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám