Hlavní obsah

Zaútočil nečekaně. Vrchní soud zpřísnil trest muži, který pobodal druha své matky

Olomouc

Zdrogovaný dorazil do bytu své matky, tam si pak zašel do kuchyně pro nůž, vzápětí se jako zběsilý vrhl na matčina druha a pokusil se ho usmrtit. Krajský soud v Ostravě Vladimíra Pačaje (23) za to letos v dubnu poslal na 10,5 roku za mříže, když přijal jeho prohlášení viny. Vrchní soud v Olomouci mu však na základě odvolání žalobce trest ještě o dva roky zpřísnil.

Vladimír Pačaj u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Muže, jemuž hrozilo až 20 let, tak potrestal dvanácti lety vězení. Musí také absolvovat ústavní protitoxikomanické léčení.

„Nebyly splněny podmínky pro mimořádné snížení trestu pod spodní hranici zákonné sazby, která činí dvanáct roků. Samotné prohlášení viny, jímž to zdůvodnil krajský soud, na to nestačí,“ konstatoval soudce Michael Vrtek.

Zdůraznil také, že Pačaj se dopustil jednání proti osobě žijící s ním ve společné domácnosti. „Napadený mu nezavdal žádnou příčinu. Navíc zaútočil nečekaně, velmi agresivně. Nevedl ani řádný život v minulosti. Byl už soudně trestán a nemělo to na něj vliv. Možnost nápravy je podle znalce minimální. Proto jsme trest zpřísnili,“ vysvětlil soudce.

Foto: Petr Marek, Novinky

Vladimír Pačaj u olomouckého vrchního soudu

Je to i má chyba, přimlouval se pobodaný za obžalovaného

Krimi

Incident se stal loni 4. července v bytě v Bohumíně-Skřečoni. Pačaj tam přišel pod vlivem marihuany a pervitinu. Na druha své matky zaútočil veden záští, nejprve opakovanými výpady nožem s čepelí dlouhou 9,7 centimetru v obývacím pokoji, poté pokračoval v ložnici, kde se před ním napadený chtěl zavřít. Šest ran mířilo do břicha a krku, jedna zasáhla ucho.

Poškozeného od mnohem závažnějšího poranění, které by mu mohlo způsobit smrt, zachránila jen aktivní sebeobrana a shoda šťastných okolností. U krajského soudu se za obžalovaného přimlouval s tím, že on sám by mu dal jen mírný trest. „Je to i moje chyba. Když byl pod vlivem drog, tak chtěl zabít všecky. Já jsem na něho kvůli těm drogám řval a on se mě pak bál,“ vysvětlil tehdy. Jednání u vrchního soudu se už nezúčastnil.

Vrah z Jevíčka partnerku ubodal, zasadil jí 20 ran

Krimi
Související témata:
Vladimír Pačaj

Výběr článků

Načítám