Hlavní obsah

Zastupitelé zpětně povolili vykácení lesa pod Klínovcem, které je u soudu jako přečin

Zastupitelstvo v Jáchymově na Karlovarsku ve středu odpoledne na svém mimořádném jednání zpětně odsouhlasilo povolení vykácení stromů pro sjezdovku mezi nejvyšším bodem Krušných hor Klínovcem (1244 m) a lyžařským areálem Neklid.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Les pod Klínovcem (ilustrační foto)

Článek

Kvůli této stavbě provedené bez povolení stanul před soudem někdejší šéf jáchymovských městských lesů Robert M.

Zpětné povolení stavby bylo jediným věcným bodem středečního jednání. Termín dalšího soudního jednání má být okresním soudem v Karlových Varech oznámen na začátku června. Otázkou je, zda bude ještě co soudit.

Přečin poškození a ohrožení životního prostředí

V průběhu roku 2018 nechal bývalý ředitel městských lesů bez patřičných povolení vykácet stromy mezi skiareály Klínovec a Neklid s tím, že jde o stavbu lesní cesty.

Podle státního zástupce Jiřího Kučery se ale jednalo o zástěrku pro vybudování nové sjezdovky, která měla propojit oba areály a jejíž legální realizace nebyla v té době možná.

Šéf městské firmy nechal zplundrovat les pod Klínovcem kvůli sjezdovce, tvrdí žalobce

Krimi

Za přečin poškození a ohrožení životního prostředí skončil ředitel jáchymovských lesů před karlovarským okresním soudem. Obžalována je i samotná firma Lesy Jáchymov jako právnická osoba.

Pro ředitele lesů požadoval žalobce v případě prokázání viny peněžitý trest 200 tisíc korun, včetně tříletého zákazu působení ve statutárních orgánech obchodních společností.

Samotné firmě pak státní zástupce navrhl stejný druh trestu, a to ve výši tři čtvrtě milionu korun.

Jáchymovské lesy tehdy nechaly odtěžit lesní porost a následně provést terénní úpravy na ploše přibližně 36 tisíc metrů čtverečních. Jednalo se o dva a půl kilometru dlouhý pás v šířce až 27 metrů.

Foto: Novinky

Na mapě umístěné pod Klínovcem je vyznačeno propojení s Neklidem bleděmodře jako nenáročná sjezdovka

Podle znalců se přitom jedná o vysokohorský les srovnatelný s porosty v národních parcích, které mají ochrannou funkci a tvoří významnou ekologickou a geomorfologickou část krajiny.

Podle žalobce neměl navíc ředitel jáchymovských lesů k provedení takového zásahu kladné stanovisko orgánu ochrany přírody.

Šéf lesů popíral budování sjezdovky

Upozornil především na to, že v říjnu 2018, tedy v době, kdy už došlo k odlesnění a terénním úpravám, uzavřelo město Jáchymov se společností Skiareál Klínovec smlouvu, ve které se zavázalo pronajmout předmětné pozemky za účelem provozu lyžařských sjezdovek.

Sám Robert M. popírá, že by budoval sjezdovku. Tvrdí, že se jednalo o lesní cestu, která byla zapotřebí s ohledem na rozvíjející se kůrovcovou kalamitu.

K jejím nestandardním parametrům uvedl, že šíře odpovídala nutnosti provozu nákladních vozidel a zajištění dostatečného prostoru pro skládkování, manipulaci a asanaci dříví.

Všechno špatně. Soud zrušil kolaudaci rozšíření skiareálu Klínovec

Domácí

Jako svoji chybu uznal, že si předem neopatřil stanoviska a povolení správních orgánů. Obžalovaný v čele společnosti Lesy Jáchymov v únoru 2022 skončil.

Jeho advokátka Petra Zaoralová uvedla, že obhajoba předložila posudky dvou renomovaných institucí. Dospěly podle ní k závěru, že zbudováním lesní cesty nedošlo k negativnímu vlivu na životní prostředí.

Pochybení klienta ohledně absence včasné dokumentace při realizaci stavby lesní cesty rozhodně nepovažuje za trestný čin, ale maximálně o administrativně-správní pochybení, které je možné zákonnou cestou zhojit, a to dodatečným povolením stavby.

A to se právě stalo. Podle zástupců města Jáchymova by odstranění cesty a uvedení lokality do původního stavu stálo kolem deseti milionů korun.

Související témata:

Výběr článků

Načítám