Hlavní obsah

Zasahovali u nehody, při níž opilý řidič smetl matku s dcerou na kolech. Pro rodinu založili sbírku

Pomáhali u středeční tragické nehody na Sokolovsku, při níž opilý řidič smetl matku s dcerou na kolech. Osmatřicetiletou ženu dlouhé minuty resuscitovali, bohužel svým zraněním podlehla. Postarali se o devítiletou dívku. Dva kamarádi, profesionální hasič a policista, pak založili pro pozůstalou rodinu sbírku. „Zahýbalo to s námi,“ shodují se.

Foto: PČR

Dvaačtyřicetiletý šofér mercedesu srazil matku s dcerou na kolech mezi Svatavou a Lomnicí.

Článek

Původně chtěli Tadeáš Barfus a Jakub Hollý zůstat v anonymitě. Váhali také s rozhovorem. Nakonec na něj kývli, protože se tak o podpoře dozví víc lidí. „To je naše hlavní motivace, aby se zpráva o sbírce rozšířila,“ pokračují.

Tadeáš bydlí ve stejné vesnici jako pozůstalá rodina. „Tatínek zůstal se dvěma malými dcerkami. Je to nepředstavitelné,“ odmlčí se. Pracuje jako podnikový hasič u Sokolovské uhelné. Ve středu večer jel shodou okolností místem, kde došlo ke střetu. „Po pravé straně jsem viděl pána s holčičkou, jak koukají do příkopu. Vzadu stálo auto, na zemi byly kousky plastu,“ popisuje těžké okamžiky Tadeáš.

U střetu mercedesu a dvou cyklistek byl jako první. Ihned zastavil, zapnul výstražná světla a zalarmoval složky integrovaného záchranného systému. „Holčičku jsem vzal do bezpečí své dodávky. Řidiče jsem požádal, aby stál venku u vozu,“ pokračuje.

Jeden zachraňoval matku, druhý se věnoval dítěti

Jakmile uviděl zraněnou ženu, začal s její resuscitací. Po chvíli zastavil policista Tomáš Rau, který měl zrovna volno. „Okamžitě nabídl pomoc. Spěchal do dodávky pro rukavice. Holčička se mu pověsila kolem krku, takže s ní zůstal. Potřebovala, aby se jí někdo věnoval,“ vypráví.

Zanedlouho dorazila první policejní hlídka. Přijel Tadeášův kamarád Jakub Hollý s kolegou. „Volal jsem o další posily. Vystřídal jsem Tadeáše v resuscitaci, bylo to náročné,“ připouští Jakub.

Následně přispěchali záchranáři. I přes veškerou snahu se nepodařilo osmatřicetiletou ženu zachránit. Devítiletá dívka utrpěla středně těžká zranění a vrtulník ji transportoval do plzeňské fakultní nemocnice.

Snažil se hodit nehodu na manželku

Až pak přišel čas, aby Jakub promluvil s dvaačtyřicetiletým šoférem mercedesu. „Tvrdil, že auto neřídil on, ale jeho manželka. Ta údajně byla v šoku a utekla domů,“ líčí. Z muže byl ale cítit alkohol. „Vyzval jsem ho k dechové zkoušce. Vymlouval se, že je v šoku a podstoupí ji až ráno,“ dodává Jakub.

Viník plánoval nehodu hodit na svou manželku. Ta dokonce podstoupila dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Policisté však přišli s dalšími důkazy, které řidiče usvědčily. Následný test prokázal, že měl 1,64 promile alkoholu.

Kamarády ale trápilo, že rodině nemůžou ještě nějak pomoct. Proto založili sbírku přes dárcovskou platformu Znesnáze. „Tam jsme kvůli důvěryhodnosti museli uvést svá jména,“ zdůvodňují.

Znovu opakují, že nechtějí upírat pozornost v žádném případě na sebe. Navíc jsou přesvědčeni, že stejně by se zachovali i ostatní. „Holčičkám už maminku nevrátíme. Ale můžeme jim alespoň v tak těžké situaci trochu ulehčit. Tatínek teď zůstal na všechno sám,“ zdůrazňují.

O sbírce se snaží co nejvíce informovat. „Přispět se dá i sdílením článku. To je také druh podpory. Třeba se o něm dozví někdo, kdo bude chtít poslat peníze nebo pomoci i jinak,“ uzavírají.

Řidič, který na Sokolovsku smetl matku s dcerou na kole, byl opilý. Žena zemřela

Krimi

Výběr článků

Načítám