Hlavní obsah

Zápasník Růžička míří za bezdůvodné zmlácení muže na koupališti za mříže

Někdejší bojovník smíšených bojových umění (MMA) Tadeáš Růžička (26) vyfasoval ve středu od Obvodního soudu pro Prahu 6 spolu s boxerem Tomášem Burešem (21) půl roku natvrdo za ublížení na zdraví a výtržnictví. Činů se dopustili v létě na pražském koupališti Petynka, kde zmlátili jednoho z návštěvníků. Růžička s trestem souhlasil a ten je tak pravomocný.

Boxer Tomáš Bureš (sedící) před jednací síní, Růžičku přivedla eskorta z vazby přímo do síněVideo: Novinky

Článek

Růžička, v MMA kruzích známý též jako „Mawar“, spolu s Burešem (21) a ještě jedním kumpánem letos v červenci napadli na koupališti devětadvacetiletého muže, který se zastal ženy, již trojice slovně obtěžovala.

Růžička se svými kamarády muže zmlátili, zkopali, poplivali a nakonec ho Růžička pravým i levým hákem poslal k zemi. Výsledkem byla zlomenina nosu u poškozeného.

Incident na koupališti v PrazeVideo: Policie ČR

Hned nato se trojice dala na útěk, a zatímco se Růžička schovával v křoví u koupaliště, ostatní dva se snažili odjet autem. Jenže je z parkoviště nepustila kvůli nezaplacenému parkovacímu lístku závora. Snažili se u automatu zaplatit, což se jim ale nedařilo, tak se jeden z nich snažil – neúspěšně – přesvědčit přístroj pěstmi. Nakonec se jim přece jen podařilo odjet, policie je ale díky kamerovým záznamům dopadla.

Zastal se dívky, kterou na koupališti v Praze obtěžovali, zbili ho. Policie dopadla trojici z videa

Krimi

Růžička i Bureš - třetí z výtečníků je souzen odděleně - se ve středu před soudem káli a učinili tzv. prohlášení viny, kdy souhlasili s popisem skutku. „Chtěl bych prohlásit vinu, celková situace mě hrozně mrzí, přišlo mi to zbytečné, chtěl bych se znovu omluvit poškozenému,“ prohlásil Bureš, syn bývalého českého kulturisty.

Soud se tak zaobíral pouze otázkou trestu. Vzhledem k tomu, že oba byli opakovaně souzeni, především za výtržnictví, navrhla pro ně státní zástupkyně půlroční trest vězení.

Zatímco Růžička s navrženým trestem souhlasil, Burešova obhájkyně žádala soud, aby mladému recidivistovi dal ještě jednu poslední šanci a uložil mu maximální možnou podmínku, tedy tři roky s pětiletou zkušební dobou.

Oba byli v podmínce

Oba mladíci se ale činů dopustili ve zkušební době za předchozí skutky, což soud vzal v potaz. Navíc mají oba více záznamů v rejstříku trestů. „Oba obžalovaní jsou speciálními recidivisty ve vztahu k trestnému činu výtržnictví,“ uvedla soudkyně Veronika Koropecká s tím, že jiný než nepodmíněný trest ani u jednoho nepřipadá v úvahu.

A byť soudkyni přišel navržený půlroční trest vězení poněkud nízký - oběma hrozilo až tříleté vězení - přijala ho. „Na základě dnešního jednání lze říci, že obžalovaní si vytvořili podmínky pro to, aby tento návrh bylo možné akceptovat,“ podotkla soudkyně, která rovněž zohlednila fakt, že Růžičku i Bureše ještě čeká rozhodnutí soudů, zda se osvědčili ve zkušební době.

Zatímco Růžička se vzdal práva na odvolání, Bureš si na případné odvolání ponechal lhůtu.

O tom, že se Růžička rád prezentuje násilím i mimo oktagon, svědčí mimo jiné incident z loňského července, kdy v Praze 7 mlátil muže, který bezvládně ležel na ulici, a nadával mu. Růžička, který ho předtím knokautoval, si to nahrával na telefon a videem se pochlubil na instagramu. Za to vyfasoval letos od Obvodního soudu pro Prahu 7 trestním příkazem jedenáctiměsíční trest vězení podmíněně odložený na tři a půl roku.

Jen několik týdnů po napadení v Praze 7 proběhla médii zpráva, že měl Růžička rovněž v sedmé městské části napadnout v bistru dívku, která se zastala jeho přítelkyně.

Aby toho nebylo málo, policie také Růžičku vyšetřuje v souvislosti s případem z počátku srpna, ve kterém ho kriminalisté obvinili z nebezpečného vyhrožování, loupeže a výtržnictví. Právě kvůli tomu ho Obvodní soud pro Prahu 6 v polovině srpna poslal do vazby. Růžička to ve středu před soudem označil za „nedorozumění“.

Růžička bude sedět zřejmě déle

„Vzhledem k tomu, že jsem teď měl spoustu času o sobě přemýšlet, bych chtěl říct, že si moc dobře uvědomuju, jak nevhodně jsem se v posledních měsících choval a žil,“ uvedl před soudem Růžička.

„Bylo to období, kdy jsem byl často pod vlivem alkoholu a benzodiazepamů, kvůli kterým jsem měl jiný náhled na svět,“ dodal s tím, že se prý obklopoval lidmi, kteří na něj neměli nejlepší vliv.

Růžičkovi reálně hrozí, že za mřížemi nakonec stráví déle než půl roku, protože jednak bude soud rozhodovat o případné přeměně podmíněného trestu za loňský skutek na trest nepodmíněný a zároveň ho čeká další soud kvůli výše zmíněnému nebezpečnému vyhrožování a dalším skutkům.

Instruktor MMA brutálně zmlátil kamaráda a nechal ho umírat. Dostal 12 let

Krimi
Související témata:
Tadeáš Růžička

Výběr článků

Načítám