Hlavní obsah

Zapálený dětský domov na Plzeňsku. Žháře policie nevypátrala

Žhář, který loni v srpnu založil požár v dětském domově Delfínek v Trnové na Plzeňsku, nebude potrestán. Policisté ho nedokázali vypátrat.

Požár dětského domovaVideo: Ivan Blažek, Právo

Článek

„Případ jsme odložili, neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání konkrétní osoby,“ uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Hořet tehdy začalo v kanceláři administrativní části budovy po páté ráno. Na místě zasahovalo osm hasičských jednotek s dvanácti kusy techniky. Hasiči museli evakuovat osmadvacet dětí ve věku od 1,5 roku do šesti let a tři dospělé osoby.

Vyšetřovatelé nejprve pracovali z verzí, že šlo technickou závadu. Později ale zjistili, že šlo o úmyslné zapálení.

V Trnové hořel dětský domov, hasiči evakuovali třicet lidí

Krimi

Hlavní podezřelou byla tehdejší administrativní pracovnice domova, která se tím možná snažila zničit počítačová data, a zahladit tak stopy po tunelování bankovních účtů domova. Na chybějící peníze se přišlo krátce po požáru a následně policisté ženu obvinili ze zpronevěry 6,5 milionu korun.

Letos v srpnu Krajský soud v Plzni potvrdil Květě Holmanové čtyřletou podmínkou s dohledem probačního úředníka. Dále jí uložil uhradit způsobenou škodu. Žena naletěla podvodníkovi vydávajícímu se za důstojníka amerického námořnictva a postupně mu poslala přes sedm milionů korun. Padly na to její úspory, brala si půjčky, a nakonec okradla o peníze i svého zaměstnavatele. U soudu se ke krádeži peněz přiznala, ale popřela, že by kancelář zapálila.

Foto: Hasiči

Požár zcela zlikvidoval zařízení kanceláře.

Podle státní zástupkyně zneužila Holmanová postavení ekonomického pracovníka a od října 2022 do srpna 2023 postupně v desítkách případů převedla z účtů dětského domova statisícové částky. „Peníze pak použila pro svoji potřebu,“ dodala žalobkyně.

Soud upozornil na vysokou společenskou škodlivost jednání obžalované ženy, když zmínil především to, že svůj čin měla promyšlený, páchala trestnou činnost po delší dobu a způsobila značnou škodu.

Že nakonec Holmanová ve vězení neskončila, soud zdůvodnil především její dosavadní bezúhonností a možností splácet škodu. „Uložený trest je dostatečný a vystihuje specifikum této věci, kdy je prioritou v co nejkratší době vrátit peníze poškozenému subjektu, zvlášť když se jedná o dětský domov,“ uvedl předseda senátu Eduard Wipplinger.

V této souvislosti upozornil na to, že v průběhu trestního řízení byl obžalované zajištěn nemovitý majetek právě za účelem náhrady škody. Jedná se o dva byty v Plzni a jeden v Železné Rudě.

Podle ředitelky dětského domova Heleny Tiché pracovala obžalovaná v zařízení přes tři roky. „Nejprve to bylo na pozici vedoucí provozu a poté ekonomky. Nastoupila jako záskok za mateřskou. Je to starší žena s dlouholetou praxí. Vždycky říkala, že jí všechno musí sedět na halíř. Vydobyla si u mě důvěru. O to větší pak bylo mé zklamání,“ řekla Novinkám Tichá.

Tři dny po požáru znovu kradla

Vše se provalilo loni v srpnu, kdy Květě H. končila pracovní smlouva. Začalo to požárem, kdy za dosud nevyjasněných okolností shořela kancelář obžalované. Oheň zničil veškeré vybavení místnosti včetně účetních dokladů a počítačového serveru. Tři dny po požáru Květa H. převedla z konta domova dalších 700 tisíc korun.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Květa Holmanová před soudem

„Po upozornění banky jsme začali pátrat do minulosti a zjistili další podezřelé finanční transakce. Už jsme také měli určité podezření, když obžalovaná nebyla příliš ochotná zaučovat svoji nástupkyni,“ dodala ředitelka domova.

Dětský domov v Trnové má kapacitu 35 míst a umístěny jsou zde děti od jednoho roku do šesti let z rodin, kde nastala mimořádná životní situace. Jeho zřizovatelem je Plzeňský kraj, který také dotuje veškeré náklady na provoz, což je ročně okolo 30 milionů korun.

Dětský domov okradla o miliony. Peníze posílala neexistujícímu námořníkovi

Krimi

Výběr článků

Načítám