Hlavní obsah

Žalobce znovu navrhl zprostit viny galeristu Fröhlicha v kauze domnělých padělků obrazů

Státní zástupce ve čtvrtek znovu navrhl zprostit obžaloby z podvodu galeristu Jaroslava Fröhlicha i jeho manželku Evu v kauze údajně padělaných několika stovek obrazů slavných českých malířů. Stalo se tak dlouhých pět let poté, kdy v srpnu 2019 žalobce učinil úplně stejný návrh.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Obžalovaný galerista Jaroslav Fröhlich v roce 2019 u Krajského soudu v Praze, který ho tehdy potrestal osmi lety vězení.

Článek

Přestože se tehdy na osvobození celkem tří lidí shodla ojediněle obžaloba i s obhajobou, středočeský krajský soud jejich návrhy nevyslyšel a Fröhlicha přísně potrestal osmi lety vězení a finanční sankcí 15 milionů korun. Jeho žena dostala šest let a peněžitý trest pět milionů a obchodník s obrazy Milan Trokan sedmileté vězení a povinnost zaplatit rovněž pět milionů korun.

Verdikt však následně koncem září 2021 zrušil odvolací pražský vrchní soud a nařídil kauzu znovu projednat. Důvodem podle všeho byly závažné pochybnosti nadřízeného soudu týkající se znaleckých posudků tvrdících, že umělecká díla jsou padělky.

V nynějším obnoveném hlavním líčení jde celkem o 183 obrazů a maleb významných českých autorů, například Františka Kupky, Jana Zrzavého, Emila Filly, Václava Špály, Jindřicha Štýrského, Kamila Lhotáka, Františka Muziky a dalších.

Soud zrušil tresty za údajné padělání obrazů

Krimi

Soud rozdělil případ na dva

Cena děl se pohybovala od desítek tisíc korun po několik milionů korun. Podle původní obžaloby však obrazy nechal vytvořit Fröhlich od počátku devadesátých let až do roku 2006 u různých padělatelů a sehnal si k nim také falešné znalecké posudky potvrzující pravost děl.

Jeden z domnělých padělků, konkrétně obraz Emila Filly Zátiší s dýmkou a hrozny, který prodali manželé Fröhlichovi za 1,5 milionu korun, si na radu privátního bankéře pořídila herečka Jiřina Bohdalová, která je v případu jednou z poškozených.

Ta si pak ale nechala zpracovat znalecký posudek, který konstatoval, že se nejedná o padělek, ale o originální Fillovo dílo.

Podle mínění státního zástupce Miroslava Forejta by měl soud proti původnímu verdiktu Fröhlichovy a Trokana obžaloby zprostit. Poznamenal, že i přes opakované a doplněné dokazování se názor státního zastupitelství nezměnil a trojice má být osvobozena.

Soud ovšem ve čtvrtek rozhodl o tom, že nynější část případu rozdělí do dvou a teď chce senát středočeského krajského soudu vedený Ivou Říhovou vynést rozsudek týkající se cca jen 75 až 80 uměleckých děl.

Jiný soud je zprostil

Žalobce v souvislosti s kauzou ve čtvrteční závěrečné řeči připomněl, že v prakticky totožné kauze, v níž opět vystupuje Fröhlich s manželkou, je jiný senát téhož krajského soudu předloni v prosinci a následně pak i odvolací pražský vrchní soud pravomocně viny zprostily s tím, že se žádného podvodného jednání nedopustili. Hlavním důvodem bylo přesvědčení soudů, že nebyl prokázán jejich podvodný úmysl.

Neexistovala také jistota, že celkem 213 uměleckých děl v této další větvi kauzy bylo falešných, protože posudky znalců se v tomto ohledu neshodly. Osvobození obžalovaných navrhl ve druhé části kauzy také státní zástupce.

Galerista Fröhlich zproštěn obžaloby

Krimi

V ní byli očištěni i znalci, jejichž posudky potvrzující pravost obrazů jsou nyní napadány u tohoto řízení s tím, že šlo o podvod s padělky.

„Nebyla bez důvodných pochybností prokázána vina obžalovaných, proto státní zástupce znovu navrhuje, aby soud všechny obžaloby zprostil,“ řekl ve čtvrteční závěrečné řeči Forejt.

Nejsou to svatoušci, ale…

Poznamenal, že se u soudu neprokázalo, že by obžalovaní vědomě nakládali s obrazy jako údajnými padělky, pokud prý vůbec o falsa šlo. Znalecké posudky různých expertů se totiž v tomto ohledu i v nyní projednávané větvi případu zcela rozcházejí.

Světlo do něj nepřinesly ani revizní posudky znalců z Katolické teologické fakulty UK v Praze, kteří se sice přikláněli k tomu, že se jedná o padělky, žalobce však kvalitu jejich práce ve čtvrtek zkritizoval. A doplnil, že i přes jejich expertizy se nepodařilo jednoznačně prokázat, že by zabavená díla byla falza.

„Státní zástupce nepovažuje obžalované za svatoušky. Snažili se různými způsoby získávat kupce na obrazy, což však podle státního zástupce není trestné,“ podotkl Forejt.

Doplnil, že zásadní chybou obžalovaných, která je pak přivedla až před soud, byla spolupráce s některými pochybnými lidmi i znalci, které široká odborná veřejnost považovala za špatné nebo minimálně kontroverzní.

Chce pustit Fröhlicha z vazby

Státní zástupce vzhledem k tomu, že navrhl zprostit obžalované viny, současně požádal soud o propuštění Fröhlicha z vazby. Tam galeristu Říhová poslala již podruhé loni krátce před Vánocemi, takže je nyní už osm měsíců za mřížemi, přestože se případ táhne od roku 2016.

Poprvé skončil galerista ve vazbě krátce po svém zadržení v roce 2016 a byl v ní až do následujícího roku. Ven se dostal na kauci 8,5 milionu korun, načež mu v průběhu let vrátil soud s ohledem na řádné chování 5,5 milionu.

Galerista se v nynějším obnoveném hlavním líčení nezúčastnil několika listopadových a prosincových termínů jednání, a to i kvůli docházení na rehabilitace, načež Říhová ho začala podezřívat z obstrukcí.

„Bylo tam nařízeno sledování obžalovaného a bylo zjištěno, že žádný léčebný režim, jaký uváděl, nemá, a ve dnech, kdy se omlouval z hlavního líčení, třeba cestoval i do zahraničí,“ řekl letos v květnu Novinkám mluvčí středočeského krajského soudu Jiří Wažik.

Soudkyně Říhová si těmito zjištěními podle něj potvrdila, že Fröhlich maří řízení. „A rozhodla o vzetí obžalovaného do vazby,“ doplnil Wažik s tím, že důvody vazby jsou možný útěk obžalovaného a jeho pokračování v trestné činnosti.

Stalo se tak loni 19. prosince, kdy Fröhlicha zatkli u něj doma, a to den poté, co byl autem už podruhé řešit na Slovensku podklady k obhajobě, jak tvrdí jeho advokáti. Od té doby je galerista nadále za mřížemi ruzyňské vazební věznice.

O propuštění i s nabídkou různých finančních záruk žádal hned několikrát, ale soud to vždy zamítl, naposledy před měsícem. Ve čtvrtek se k návrhu žalobce nijak Říhová a spol. nevyjádřili.

Opatrná očekávání

„Mám zdravotní problémy,“ připomněl ve čtvrtek Fröhlich, který se dlouhodobě léčí s krční i bederní páteří a podle jeho obhájců potřebuje intenzivní rehabilitační péči, kterou za mřížemi nemůže dostat.

Návrh státního zástupce zprostit jej obžaloby galerista logicky přivítal, při odchodu z jednací síně v poutech doprovázen eskortou neskrýval dojetí a slzy v očích.

Jenže i jeho spoluobžalovaný Trokan, kterého rovněž žalobce potěšil, upozornil na přechozí verdikt téhož soudu, který trojici potrestal i přes opačné stanovisko žalobce.

„Takže je zatím předčasné se radovat, dokud soud nevynese rozsudek, který byl minule odsuzující. Jsem tedy v tomto směru opatrný, co se týká očekávání,“ řekl Novinkám Trokan.

Hlavní líčení bude pokračovat příští týden závěrečnými návrhy obhájců a obžalovaných, kteří se chystají hovořit prý řadu hodin. „Já to mám na celý den,“ dodal Trokan.

Obžalovaný galerista Fröhlich je už pět měsíců znovu ve vazbě

Krimi

Výběr článků

Načítám