Hlavní obsah

Záchranáři v Zábřehu hodiny hledali tonoucí dívky. Jejich pád do řeky si opilec vymyslel

Přes tři hodiny pátrali v pondělí večer záchranáři po dvou dívkách, které měly spadnout do rozvodněné Moravské Sázavy. Jenže zbytečně. Muž, který vše oznámil, si to vymyslel. Byl opilý a skončil na záchytce. Nyní je podezřelý ze šíření poplašné zprávy. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až osm let za mřížemi. Novinky o tom v úterý informovala policejní mluvčí Marie Šafářová.

Záchrana údajně tonoucích v Zábřehu po falešném oznámeníVideo: Policie ČR

Článek

Informaci o pádu dvou dívek do Moravské Sázavy v Zábřehu na Šumpersku nedaleko místního vlakového nádraží přijal operátor na tísňové lince krátce po půl sedmé večer. Na místo byly okamžitě vyslány dostupné policejní hlídky včetně psovoda se služebním psem.

Policisté společně s hasiči začali po tonoucích okamžitě pátrat. „O součinnost byla také požádána Letecká služba Policie ČR, která pomocí vrtulníku s termovizí nejprve propátrávala tok Moravské Sázavy až po soutok s Moravou a později též samotnou Moravu od soutoku až ke stavidlům na úrovni obce Lukavice. Pátrání však bylo bezvýsledné,“ uvedla mluvčí.

Záchrannou akci, do které bylo nasazeno celkem 50 osob, komplikoval i sám oznamovatel, který byl pod vlivem alkoholu, dechovou zkouškou mu bylo naměřeno přes dvě promile, a své výpovědi měnil. Pátrání pokračovalo dál. Hasiči na člunu propátrávali rozvodněný tok řeky a policisté včetně městských strážníků oba břehy.

V zatopených městech Moravskoslezského kraje se dál rabuje

Krimi

Mezitím byl oznamovatel převezen na policejní stanici, kde policisté zjistili, že jeho oznámení se nezakládá na pravdě. „Muž uvedl, že si ten den koupil v supermarketu nějaké pivo, které vypil. Poté dostal zřejmě záchvat, během kterého ‚se mu v hlavě odehrál tento příběh‘. Došel proto na nedalekou čerpací stanici, kde si vypůjčil telefon a zavolal na tísňovou linku,“ popsala Šafářová.

Muž následně skončil na záchytce a pátrací akce byla kolem 22. hodiny ukončena.

Případ šumperští kriminalisté kvalifikovali jako zločin s přísnější trestní sazbou z důvodu spáchání v době živelní pohromy. Nutno podotknout, že policisté v těchto dnech také v souvislosti s aktuální krizovou situací řeší přestupky podle krizového zákona. Za pondělí v kraji řešili více než desítku těchto přestupků, a to zejména na Prostějovsku. „Jednalo se především o opakované vstupy do lesoparků a oblastí, kam je vstup zakázán, protože je to nebezpečné,“ konstatovala mluvčí.

Policie řeší tři případy rabování

Počasí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám