Hlavní obsah

Zabít jsem ho nechtěl, mám ho rád, sdělil soudu mladík, který málem umlátil známého Ukrajince

Ostrava

Namísto až dvacetiletého trestu za pokus o vraždu si Vladimír Klempár (24) odsedí za mřížemi za těžké ublížení na zdraví maximálně osm let. Alespoň s tímto trestem opustil mladík v úterý před polednem Krajský soud v Ostravě.

Soud, osm let za těžké ublížení na zdraví.Video: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Pan státní zástupce věc žaloval jako pokus vraždy spáchaný zvlášť surovým způsobem. V tuto chvíli je principiálně podstatné, jestli celou věc lze vyhodnotit jako pokus vraždy, nebo nikoliv. Po důkladném zvážení dospěl soud k závěru, že nikoliv a že právní kvalifikace jako zločin těžkého ublížení na zdraví je přiléhavá a dostačující,“ vysvětlil předseda senátu Ondřej Běčák, proč soud překvalifikoval počínání obžalovaného, při němž loni 19. července málem přišel o život Ukrajinec (57), který v té době žil s Klempárovou příbuznou.

Incident se odehrál okolo 22. hodiny na křižovatce ulic Tržní a Lidická v Ostravě-Vítkovicích. Klempár nejprve muže udeřil pěstí do obličeje. Když napadený zůstal ležet na chodníku, začal ho mlátit pěstmi, kopal ho do obličeje a šlapal mu na něj. „Poté bez projevení sebemenšího zájmu o stav poškozeného, který ztratil vědomí, krvácel a bezvládně ležel, z místa utekl,“ popsal státní zástupce David Bartoš s tím, že jen díky svědkům, kteří přivolali pomoc, a včasně lékařské péči starší muž nezemřel.

Foto: Pavel Karban

Vladimír Klempár obžalovaný z pokusu o vraždu u Krajského soudu v Ostravě

Při brutálním útoku utrpěl Ukrajinec četné zlomeniny kostí v obličeji, včetně odlomení obličejového skeletu od báze lební, zlomeniny čelisti a lebky, a měl rozsáhlé krvácení do mozku. V nemocnici strávil dva měsíce a pak absolvoval náročnou rehabilitaci. K soudu ale nepřišel, protože se vrátil na Ukrajinu, a navíc si po útoku na nic nepamatoval.

Expolicista znásilnil matku a zavraždil sousedku, zastání u Ústavního soudu hledal marně

Krimi

Klempár nepopíral, že by známého napadl. Od začátku ale odmítal, že by mu vážná zranění způsobil on. Navíc tvrdil, že jednal v sebeobraně. Podle obžalovaného vše začalo na rodinné oslavě, kde se Ukrajinec pohádal s jiným hostem. Klempár přiznal, že on sám vypil asi jednu a půl lahve vodky. I tak prý normálně odešel, protože chtěl jít se známým na pivo. Když jej ale nenašel, vyrazil zpět a cestou potkal Ukrajince.

„Něco na mě křičel, plivl mi do obličeje a začal mě bít. Byla to rvačka, i já dostal pěstí. Když spadl, ptal jsem se ho, jestli mu nic není. On odpovídal tou svou řečí, že ne. Chvíli ale v bezvědomí byl,“ připustil obžalovaný a přiznal, že muže kopl. Ale jen jednou, a ještě náhodou. „Když jsem odcházel, už se zvedal ze země. Jestli lžu, ať se z tohoto místa ani nepohnu,“ dušoval se obžalovaný mladík.

Škodu zaplatí otec

Zatímco během celého hlavního líčení Klempár část obžaloby odmítal, ještě před závěrečnými řečmi státního zástupce a obhájců otočil a přiznal, že vše bylo, jak stojí v obžalobě. „Mrzí mě to moc. Nemělo se to stát. Kdyby se dalo, bez mrknutí oka bych to vrátil zpátky. Lituji toho, mám ho rád, omlouvám se,“ kál se.

Zatímco státní zástupce Bartoš navrhl, aby soud útočníkovi za pokus o vraždu uložil patnáctiletý pobyt za mřížemi, mladíkova obhájkyně Jarmila Lipnická Pešlová požadovala překvalifikovat útok na těžké ublížení na zdraví, a aby strávil ve vězení šest a půl až sedm let. „Šlo o typickou rvačku mezi dvěma muži posilněnými alkoholem,“ poukázala.

Ještě před vynesením rozsudku, který však není pravomocný, protože obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání, Klempár zopakoval, že mu je líto, co udělal. „Zabít jsem ho nechtěl, je to můj kamarád, mám ho strašně rád. Udělal jsem chybu, měl jsem být chytřejší, měl jsem se nechat asi zmlátit nebo odejít,“ řekl mladík, který po rozsudku soudu poděkoval. A to přesto, že jej ponechal ve vazbě.

Kromě trestu musí Klempár navíc zaplatit za léčení napadeného Fakultní nemocnici Ostrava téměř 700 tisíc a 19 tisíc záchranné službě. „Pane soudce, tu škodu zaplatím já jako otec,“ přihlásil se k placení ještě v soudní síní mladíkův táta.

Rozdrtil a zohyzdil tvář ukrajinskému příteli své příbuzné. Byla to sebeobrana, tvrdí

Krimi

Výběr článků

Načítám